8.sınıf türkçe fiilimsiler testi ve cevapları (153 soru)

8.sınıf türkçe fiilimsiler testi ve cevapları (153 soru) dosyası 15-01-2018 tarihinde İlköğretim-8 kategorisinin.
Açıklama 8.sınıf türkçe fiilimsiler testi ve cevapları (153 soru)
Kategori 8. Sınıf Türkçe
Gönderen ahiskali75
Eklenme Tarihi 15-01-2018
Boyut 34.32 K
İndirme 3109
Dosyaya puan ver
3.9 / 5 (toplam 62 oy)


FİİLİMSİLER TESTİ-153 SORU

1.Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük isim-fiildir?

A) Onu görünce mutlu oldum.

B) Mutlaka çok çalışıp kazanmıştır.

C) Hepimizi bakışı ile etkiledi.

D) Akarsularda çevre kirliliğinden etkileniyor.

 

2. Aşağıdakilerin hangisinde bağ- fiil (ulaç) yoktur?

A) Çocuk koşa koşa okula gitti.

B) İpi çekince balık kaçtı.

C) Bizi kapıda bırakıp geri döndü.

D) Onunla görülecek hesabım var.

 

3.”Sanatçının hevesi hayatı boyunca karşı konulamayacak bir yoğunlukta sürmelidir.” Cümlesindeki sıfat-fiil hangisidir?

A) Hevesi B) Sürmelidir

C) Yoğunlukta D) Konulamayacak

 

4.”Biz de çalışmalarımızı tatamladık.” cümlesinde altı çizili kelime hangisidir?

A) Sıfat-fiil B) Çekimli fiil C) Bağ-fiil D) İsim-fiil

 

5.Sıfat-fiil türeten eklerden biri de “-maz”ekidir.

Altı çizili sözcüklerden hangisinde bu ek sıfat-fiil yapan ek görevinde değildir?

A) Onun bilinmez güçleri varmış.

B) Senin tükenmez kalemlerini bana ver.

C) Bu toplantılar çekilmez onsuz

D) Onun dedelerinden kalan sayılmaz serveti varmış.

 

6. Hangisinde fiilimsi kullanılmamıştır?

A) Konuşacak bir şey kalmadı.

B) Bildik insanlardı toplantıdakiler.

C) Her sözüme itiraz etsen ne yazar.

D) Beni araması gerekiyordu.

 

7. “Hayatın ne olduğunu anlayıp farkına varılmadan geçen güzel günlerin hasretiyle yanıp tutuşuyordu.”cümlesinde geçen altı çizili kelimelerden hangisi fiilimsi değildir?

A) hasretiyle B) anlayıp C) varılmadan D)geçen

 

8. Hangisi fiilimsilerin özelliklerinden değildir?

A) Türemiş kelimelerdir.

B) İsim, sıfat ya da zarf olabilirler.

C) Fiil kök ya da gövdelerinden türer.

D) Hiç biri çekim eki almaz.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağ-fiil vardır?

A) Bana karşı gelince sinirlendim.

B) Yananı Allah görür, dedi.

C) Konuşmasına hayran oldum.

D) Görecek günlerimiz var çocuklar.

 

10.”Akacak kan damarda durmaz.” atasözündeki fiilimsiyle aynı türden olan fiilimsi, hangisinde vardır?

A) Ödevlerini bitirmeden masadan kalkma.

B) Konuyu önce anlayıp sonra da anlatmalısın.

C) Çocuk, süt verilince ağlamayı kesti.

D) Yakacak odun bulmakta güçlük çekiyordu.

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim- fiil yoktur?

A) Yarışmalardan sonra dinlenmek gerekir.

B) Yoğun bir şekilde başlayan yağmur henüz dinmedi.

C) Mesut ve mutlu yaşamak herkesin hakkıdır.

D) Belirli zamanlarda kitap okumayı çok seviyorum.

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi yoktur?

A) Sınavı kazanıp istediğim okula gideceğim.

B) Öğle yemeği için evden bir şeyler getirdim.

C) Herkesçe bilinen kitapları okuyorum.

D) Kaybolmuş yıllarımı şimdi arıyorum.

 

13 . I. Akar su pis tutmaz.

......II. Dereyi görmeden paçaları sınama.

......III. Görünen köy kılavuz istemez.

......IV. İşeyen demir, ışıldar.

Atasözlerinde geçen fiilimsilerden hangisi farklıdır?

A) I B) II C) III D)IV

 

14. Cümlelerdeki fiilimsilerden hangisi farklıdır?

A) Koca Ali verecek cevap bulamadı.

B) Akacak kan damarda durmaz.

C) Bu kudurmuş deniz ne vakit durgunlaşacak.

D) Dersaneye gitmenin sırası şimdi.

 

15. Aşağıdaki cümlelerde geçen sıfat- fiillerden hangisinde “kendi kendine olma” anlamı vardır?

A) Yolda yürüyen kadına araba çarptı.

B) Bu koşan çocuk seni de tanır.

C) Uyuyan çocuğu rahatsız etmeyin.

D) Uzayan saçlarını kestirmelisin.

 

16. Cümlelerin hangisinde tamlananı isim-fiil olan, isim tamlaması kullanılmıştır?

A) Çalışmanın önemini şimdi anladın mı?

B) Geleceğin büyük insanları bunlar.

C) Öğretmenin kitabını mı götürdün?

D) Onun çalışmasını çok beğeniyorum.

 

17.Fiilden türeyen, cümlede sıfat olarak kullanılan fiilimsilere sıfat-fiil denir.

Aşağıdakilerden hangisinde fiilimsi bu tanımı örneklemez?

A) Bizi görür görmez geri döndüler.

B) Onlara gelen konukları tanıdın mı?

C) Geçmiş günleri ben de arıyorum.

D) Burada da tanıdık insanlar vardı.

 

18. Cümlelerin hangisinde birden fazla fiilimsi vardır?

A) Ağlayarak konuşan çocuğu seyrediyordu.

B) Köye gideceğimiz zaman sana haber veririz.

C) Öyle sinirliydi ki önüne geleni kırdı

D) Ufuklardan morarmış bulutlar sükun etti .

 

 

 

 

 

19. Hangi cümlede altı çizili sözcükteki ”-miş” eki farklı bir görevde kullanılmıştır?

A) Alışılmış olaylar dışında bir şey olmadı.

B) Kirlenmiş ayaklarıyla çocuk içeri girdi.

C) Kısacık kesilmiş saçlarıyla tıpkı bir çocuk gibi.

D) Yaz sıcağında nasılda çatlamış toprak.

 

20. Hangisinde sıfat fiil adlaşmamıştır?

A) Vapurdan suya atlayanlara selam.

B) İyiliği bilmeyenlerden uzak durun.

C) Geçmiş günleri hatırlayalım.

D) Uslanmazı uslandırdı babası.

 

21. Hangisinde altı çizili sözcük sıfat-fiil (ortaç) değildir?

A) Çalışkan insanları ben de severim.

B) Boşa harcanan zamana acırım.

C) Onarılmış bir araba almışları.

D) Onulmaz bir derde düşmüştü.

 

22. Eve gidip biraz dinlenince yeniden çalışma isteği bulurum kendimde. Bu cümlede kaç fiilimsi vardır?

A) 2             B) 3                C) 4                 D) 5

 

23. Cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük fiilimsi değildir?

A) Güzel yazmak için az yazdıklarını söyleyenlere gülerim.

B) Genç şairlerimiz heceden kaçarak serbest yazıyorlar.

C) Okumuşun bilgisizden farkı nitelikli kitaplar okumasıdır.

D) Ne diyeyim, nasıl anlatayım, kime benzeteyim.

 

24. Cümlelerin hangisinde ad eylem yoktur?

A) Bir çiçeği koparıp yakama takmak isterdim.

B) İnsan bir yanınca Kerem misali yanmalı.

C) Kuşlarla yaşamaya karar vermiş.

D) Neydi o gidişiniz huduttan huduta.

 

25. Hangisinde bağ fiil zaman anlamı vermektedir?

A) Koyu kestane kabuk çatırdayarak birden ayrıldı.

B) Göz alabildiğine uzanan tarlalar su içindeydi.

C) Sen gidince zaman durdu sanmıştım.

D) Çubuk belini döne döne tırmanıyorduk.

 

26. Gökyüzünün başka rengi de varmış

Geç fark ettim taşın sert olduğunu

Su insanı boğar, ateş yakarmış.

Yukarıdaki dizelerde kaç tane fiilimsi kullanılmıştır?

A) 1             B) 2               C) 3                D) 4

 

27.

1-Kirpiklerin susamış da kaşına

2-Döküp kaşını otur bir yanıma

3-Sana gelen dert gelsin canıma

4-On altı yaşına kurban olduğum

Altı çizili sözcüklerden hangisi fiilimsi değildir?

A) 1                 B) 2                   C) 3                D) 4

 

 

 

 

28.”Havada kokusunu duyduğum bir çiçektir.

Ahengi kulağımda kalmış bir şiir.”

Yukarıdaki dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Fiilimsi B) Sıfat C) Fiil D) İsim

 

29. Hangisinde birden fazla fiilimsi kullanılmıştır?

A) Arabayla şehre giderken kaza yapmış.

B) Taşkın bir suyun şırıltısını duydum.

C) Kendine güvenen bir insan olmalıyız.

D) Seni görünce ağlamaya başladı.

 

30.”Bazı fiilimsi ekleri kalıcı isimler türetebilir.”

Cümlelerin hangisinde bu kuralın bir örneği yoktur?

A) Kış gelmeden yakacak sorununu çözmeliyiz.

B) Bakkala ekmek almaya gönderdim onu.

C) Sular, havuza dolmaya başladı sanırım.

D) Dondurma mevsimi başladı.

 

31. ”Sen gideli onu hiç görmedim.”cümlesindeki altı çizili fiilimsi ile aynı türde bir fiilimsi aşağıdaki cümlelerin hangisinde kullanılmıştır?

A) El, elin eşeğini türkü çağırarak arar.

B) Bir gülüşü bile çok gördüler ona.

C) Gelecek günler sizlerin olacak.

D) Kaybolan yıllarıma çok acıdım.

 

32. Altı çizililerden hangisi eylemi durum yönünden nitelemiştir?

A) Sinirlenince gözü hiçbir şey görmezdi.

B) Koşarken kitaplarını düşürdü.

C) Okuyunca mutlaka anlarsın.

D) Sürekli gülerek konuşuyordu.

 

33.”Gülmek sana yakışıyor.” cümlesindeki fiilimsiye benzer bir fiilimsi cümlelerin hangisinde kullanılmıştır?

A) Kimseyi rahatsız etmeden yolunuza devam edin.

B) Görünmez kaza, herkesin başına gelir.

C) Yol yürümekle, ömür yaşamakla biter.

D) Atı alan Üsküdar’ı geçti.

 

34.”Seni dinlerken kalbim uçan kuşlara eş.” dizesindeki fiilimsilerin çeşidi sırasıyla hangisidir?

A) Bağ-fiil- sıfat-fiil B) Sıfat-fiil- sıfat-fiil

C) Bağ-fiil- isim-fiil D) İsim-fiil- sıfat fiil

 

35. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağ-fiil vardır?

A) Bana karşı çıkınca sinirlendim.

B) Dökülmüş yaprakları topluyor.

C) Kitap okumayı sevmiyor.

D) Gelecek hafta köye gideceğiz.

 

36.”Rahat etmeyi, bol bol para harcamayı isteyen adamlar ne istediklerini bilmeyen, bu yüzden istediklerini elde edemeyen insanlar olarak kalacaklardır.” Cümlede kaç tane fiilimsi vardır?

A) 5 D) 6 C) 7 D) 8

 

 

 

 

37. Cümlelerin hangisinde birden fazla fiilimsi vardır?

A) Sen de geçebilirsin anadan, babadan, yardan.

B) Çalıştığı işyerinden ayrılmaya karar vermişti.

C) Okuldan çıkar çıkmaz babasına yardıma giderdi.

D) Kaderini değiştiren bir olay olmuş dün..

 

38. Aşağıdakilerin hangisinde bağ-fiil vardır?

A) Yıkılası dünya bana zehir etti hayatı.

B) Akacak akan damarda durmaz.

C) İnsanları tanıdıkça daha çok seveceksin.

D) Yaşamak için çalışmak zorundayız.

 

39. Hangisinde isim-fiil (mastar) kullanılmamıştır?

A) Geziye gitmeyi çok istiyorum.

B) Şiir okuyuşunu beğenmedim.

C) Size gelmek, uzun uzun konuşmak istedim.

D) Kayaların üzerine oturup denizi seyretti.

 

40. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi vardır?

A) Yolda pek çok tanıdık kimseyle karşılaştık.

B) Biraz konuştuk, sonra ayrıldık.

C) Onu uzaktan gördük, ama yetişemedik.

D) Okuldan çıktık, hemen eve geldik.

 

41.  Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisi fiilimsi olarak kullanılmıştır?

A)Bana bir tane ekmek alır mısın?

B)Senin çakmağın yanmıyor mu? 

C)Dondurma  yazın tüketilen bir yiyecektir. 

D)İşleyen demir ışıldar

 

42).Eve gelirken birden yağmur bastırdı.” cümlesindeki  “gelirken” sözcüğünün türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sıfat fiil               B) Bağ (Zarf) Fiil  C) Ad fiil     D) Yardımcı fiil

 

43- Aşağıda verilen cümlelerde kullanılan ulaçlardan han­gisi, kullanıldığı cümleye farklı bir anlam katmıştır?

A) Elinden geldiğince arkadaşlarına yardımcı olur.

B) Otobüse binerken mi aklına geldi evdeki ütü?

C) Havalar soğuyalı arabayı garajdan çıkarmıyorum.

D) Okulu bitirince babası onu Amerika'ya yolladı.

 

44).Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük farklı görevde kullanılmıştır?

A) Onun yaptığı işler boyunu aşıyor.

B) Sorduğu sorunun cevabını verebilen çıkmadı.

C) Dün yolda gördüğü en sevdiği arkadaşıydı.

D) Çocuk verdiği sözü sonunda tutmuştu

 

45. Aşağı verilen cümlelerin hangisinde farklı bir fiilimsi vardır?

A) Okunacak kitapları sakla.

B) Farklı kültürleri tanımak istiyor.

C) Babam, sabahları yürümeye başladı.

D) Konuşması bizi rahatsız etti.

 

 

46. Fiilimsi türeten ekler, aynı zamanda eylem anlamı olmayan ad, sıfat ve zarf da türetebilirler. Bu tür sözcükler fiilimsi sayılmaz.

Bu açıklamaya göre Aşağıda verilen hangisinde altı çizili sözcük fiilimsidir?

A) Akşamki toplantı için ne giyeceğini bilmiyordu.

B) insan, biraz da kendi geleceğini düşünmelidir.

C) Ona apartmanın giriş kapısında rastladım.

D) Şirkette olmadığınızı danışmadan öğrendim.

 

47)’-miş’eki aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir görevde kullanılmıştır?

a)Küçük kedicik sobanın önünde uyuyakalmış.

b)Kardeşim çokbilmiş bir çocuktur.

c)Sınavdaki soruların hepsini doğru bilmiş.

d)Kazada, kurtulan olmamış.

 

48. Aşağı verilen hangi cümlede ötekilerden farklı bir fiilimsi kullanılmıştır?

A) Kuraklık, geçimini tarımdan sağlayan insanları zor durumda bıraktı.

B) Salondaki insanları güldürmeyi başardıysak ne mutlu bize!

C) Yapacak o kadar çok işim var ki sizinle gelemem.

D) Çatı arasındaki kullanılmış eşyaları dışarı çıkaracaklar.

 

49)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir fiilimsi kullanılmış?

A)Tutuşmuş bir dal için ocaktan ötesi yok.

B)Yanan için çöllerde sıcaktan ötesi yok.

C)Nehirlerce denize varmaktan ötesi yok.

 D)Bitmeyen gecelerde şafaktan ötesi yok.

50)Aşağıdaki atasözlerin hangisinde sıfat-fiil yoktur?

A)Gün doğmadan neler doğar.

B)Akacak kan damarda durmaz.

C)İşleyen demir ışıldar.

D)Çıkmadık candan ümit kesilmez.

 

51. Zarf fiiller cümlenin anlamını zaman bakımından tamamlar.

Aşağı verilen cümlelerin hangisi bu açıklamayı örneklemez?

A) Fırat, elindeki oyuncağıyla güle oynaya eve gidiyordu.

B) Buraya gelince beni aramasını söyler misin?

C) Rüzgâr beni içimden titretirken, o yürüyüşe çıkmış.

D) Bu elbiseyi almadan şuradan şuraya gitmeyeceğim.

 

52)‘ dık, dik’ ekinin eklendiği kelime aşağıdakilerden hangisinde sözcük türü yönüyle faklıdır?

A) Kalabalıkta tanıdık kimse göremedim

B) Çalmadık kapı bırakmadı

C) Ona söylemedik söz bırakmamış

D) ‘Duyduk duymadık demeyin’  diyordu.

 

 

 

 

53) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir fiilimsi kullanılmıştır?

A)Bahçede neşeyle top oynuyorlar.

B)Araba sesleri kulağında yankılanıyor.

C)Güneş yavaş yavaş gülen yüzünü gösteriyor.

D)Yazın kavurucu sıcağı ağaçları kurutuyor.  

 

54. Eylemlerden "-iş, -mak, -ma" ekleriyle türetilen söz­cükler ad sayılır. Bunlara eylem adı da denir.

Aşağıda verilen hangisinde altı çizili sözcük, eylem adı değildir?

A) Koruma altına alınanlardan biriydi.

B) Yazma alışkanlığı neredeyse yok.

C) Danışmadaki memur çok dalgındı.

D) Sokaklarda dolaşmak istiyordum.

 

55-  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük isim fiil değildir?

A) Konuşması bitince ona sorularımızı soracağız.

B) Erken yatmalıyım, geç kalmak istemiyorum.

C) Dolaptaki kıymayı çıkarır mısın?

D) Adamın merdivenden yuvarlanışını gördün mü?

 

56) Aşağıdakilerin hangisinde fiilimsi vardır?

A) Uçun kuşlar uçun doğduğum yere.

B) Şimdi dağlarında mor sümbül vardır.

C) Ormanlar koynunda bir serin dere.

D) Dikenler içinde sarı gül vardır.

 

57. Aşağı verilen cümlelerin hangisinde farklı bir ey­lemsi (fiilimsi) vardır?

A) Kaçan balık büyük olur.

B) Tatile çıkar çıkmaz rahatladım.

C) Geçen hafta Trabzon'daydık.

D) Çok sevdiği şiiri ezberledi.

 

58.Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde fiilimsi kullanılmamıştır?

A) Çocukları anlayan bir öğretmendi

B) Bu lokantaya gitmekten vazgeçtik.

C) Çalışırken rahatsız edilmek istemezdi.

D) Kapıyı açınca köpek dışarı fırladı.

59. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde bağfiil yoktur?

A) Gelir gelmez beni aramış.

B) Sorduğum soruya yanıt alamadım.

C) Geleli çok olmadı, dedi.

D) Evi sora sora bulabildik.

 

60- “ Demir tavındayken dövülür deyip hızlıca gitti.” Cümlesindeki fiilimsiler aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ortaç – Ulaç  B) Ulaç – Mastar

C) Ulaç- Ulaç   D) Mastar – Ortaç

 

61- Aşağı verilen cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük fiilimsi değildir?

A) Bu evi alırken çok borçlandım.

B) Yürümek en sevdiğim spordur.

C) Onun doğayı sevişi çok farklıydı.

D) Masanın kaplamaları dökülmüş.

 

 

62- Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde, birden fazla fiilimsi kullanılmıştır?

A) Yazar, roman kahramanlarının hayal dünyasını başarıyla yansıtmış

B) Duyarsız bir topluluğun istekleri hiçbir zaman bit­mez.

C) Kitabın dizgisini yaptırmak için arkadaşlarımı ara­mıştım.

D) Yolda yürürken aklıma takılırdı bu konuşulan şey­ler.

 

63- Aşağı verilen cümlelerin hangisinde yüklem ek fiile çekimlenmiş bir fiilimsidir?

A) Konuşmak, erkekler için üzüntüden kurtulmaktır.

B) Bizim çocuktan başka dikkat eden olmadı.

C) Yumuşak bir sesle arkadaşını ikna etmeye çalıştı.

D) Şehre gidip ekmeğini kazanacaktı.

 

64. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde fiilimsi tamlama içinde kullanılmamıştır?

A) Tüm öğrencilere kitap okumayı öneriyordu.

B) Konukların geleceğini önceden biliyordu.

C) Dinmiş lodosların uğultusunu dinliyordu.

D) Arkadaşlarına, yüzmenin yararlarını anlatıyordu

 

65- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde fiilimsi yoktur?

A) Çalışan insan her zaman kazanır.

B)  Kardeşim koşarak yanıma geldi.

C)  Arkadaşımızı saygıyla anıyoruz.

D)  İzmit’e varınca onu göreceğim.

 

66- Aşağıda verilenlerin cümlelerin hangisindeki altı çizili fiilimsiler, türü yönüyle birbirinden farklıdır?
A) Önemli olan sevgiye ulaşmak ve sevgiyi paylaşmaktır.
B) Ayrılırken en kısa zamanda görüşmek için birbirlerine söz verdiler.
C) Görünmez kaza denen şey herhalde buydu.
D) Kötülerden uzaklaşıp iyilerle dost olunca hayat daha anlamlıdır.

 

67- Sen bilmezsin, çaresizlik nasıl boğar insanı.

Yaşamak bir yerde nasıl çekilmezdir.

Tutunacak bir dal aramaktan, koşmaktan, özlemekten

El yorulur, ayak yorulur, yürek yorulur.

Yukarıdaki dörtlükte kaç tane fiilimsi vardır?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

 

68- Aşağı verilen cümlelerin hangisinde birden fazla fiilimsi vardır?

A) Köpeğe dolanmaktan çalıya dolanmak iyidir.

B) Ekmeğini yalnız yiyen, sofrasını kendi kaldırır.

C) Üzüm, üzüme baka baka kararır.

D) Yeni bir kitap almaya karar verdi.

 

 

 

69- Aşağıdakilerin hangisinde zarf - fiil cümleye zaman anlamı katmamıştır?
A) Güçlerimizi birleştirerek bu işin üstesinden geleceğiz.
B) Hava kararmaya başlayınca sokaklar boşalırdı.
C) Hastalığını öğrenir öğrenmez onu ziyarete gitti.
D) Yaşlandıkça iyice çekilmez oluyordu.
2006-OKS
 

70- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim-fiil yoktur?

A) Bu malların satışı dün yapıldı.

B) Gülmek sağlık için faydalıymış.

C) Ben çağırmadan gelme demedim mi?

D) Boş zamanlarımda gezmeyi severim.

 

71- "Onun bizi aradığını duyunca, şaşırdığımızı, ne yapmamız gerektiğini bilemediğimizi hatırlıyorum." cümlesinde kaç fiilimsi vardır?

A) 1         B) 2              C)3                D) 6          

 

72- Aşağıda verilen cümlelerden hangisinde ulaç vardır?

A) Trenin hareket etmesi oldukça gecikti.

B) Test sorularının cevaplanması sonraya bırakıldı.

C) Dalgalar tekneyi sürükleyip açıklara taşıdı.

D) Bir başına yaşamak sanki kaderiydi onun.

 

73- Aşağı verilen cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük isim fiil değildir?

A) Bahçeyi temizlemek zor olmadı.

B) Asıl söylemek istediğim de budur.

C) Geleceği görmek, geçmişi anlamakla olur.

D) İnsanların yemek seçmelerine kızarım.


74. Aşağıda verilenlerin hangisinde sıfat - fiil isimleşmemiştir?
A) Parayı veren, düdüğü çalar.
B) Güzel sevenin, hali nice olur?
C) Çok gezen mi bilir çok okuyan mı?
D) Veren el alan elden üstündür.
 

75- Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde sıfat fiil farklı bir görevde kullanılmıştır?

A) Ara sıra kalbimi yoklayan sızılar artmıştı.

B) Yürekten gelen sözlerle arkadaşını teselli etti.

C) Parayla satın alınan bir şey değildir sevgi.

D) Bu odaya da giren çıkan belli değil.

 

76- “Fiillere “-an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş” ekleri getirilerek oluşturulan ve cümlede sıfat veya adlaşmış sıfat olarak kullanılan sözcüklere sıfat fiil denir.”

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış sıfat olarak kullanılan bir sıfat fiil vardır?

A) Yaralılara acil müdahale etmeliyiz.

B) Yere düşenler bir hamlede kalkarak cepheye koşuyorlardı.             

C) Daha konuşulacak çok şey var.                    

D) Gelecek günler neler getirir bilinmez.

 

 

77- Aşağı verilen cümlelerin hangisinde fiilimsi vardır?

A) Bu işi bitirelim de eve gidelim.

B) Onun çok sevimli bir kızı var.

C) Kırmızı gelinciklerden topladı.

D) Geçinmek son zamanlarda zorlaştı.

 

78- Aşağıdaki atasözlerin hangisinde sıfat-fiil yoktur?

A) Gün doğmadan neler doğar.

B) Akacak kan damarda durmaz.

C) İşleyen demir ışıldar.

D) Çıkmadık candan ümit kesilmez

 

79- Aşağıda verilenlerin cümlelerin hangisinde fiilimsi kullanılmamıştır?
A) Çocukların kendi aralarındaki oyunlarına imreniyorum.
B) Sürekli yenilikler peşinde koşan bir sanatçıydı.
C) Elini yüzünü yıkayınca kendine gelmişti.
D) Yaz gelince konu komşu kapı önlerine çıkardı.

80-  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı türde bir fiiimsi vardır?

A) Çıktığım yolculuklar dünyamı değiştirdi.

B) Her adımımızı düşünerek atmalıyız.

C) İstanbul’a geleli yaşamım bir hayli değişti.

D) Bu konuda onun fikrini almadan hareket etmeyin.

 

81- Aşağı verilen cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük sıfat – fiil değildir?

A) Sınıfa girdiği anda bir heyecan sardı yüreğini.

B) Dargın kişileri barıştırmak görevimiz olsun.

C) Kırılan camın yerine yenisini taktılar.

D) Kurutulmuş gıdaları az tüketmelisiniz.

 

82- "Taşınmaya karar verince ev aramaya başladı-
lar." cümlesinde kaç fiilimsi vardır?
A) 1               B) 2            C) 3                    D) 4
 

83- Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde adlaşmış ortaç vardır?

A) Anlattığı şeyler hepimizi çok etkilemişti.

B) Söylediklerime neden kulak vermiyorsun?

C) Mantıklı tercihler yapmasını söylemiştim.

D) Şu günlerde tatile çıkma ihtiyacı hissediyorum.

 

84- Aşağıdaki cümlelerden hangisinin öznesi gizlidir?

A) Bir sürü ansiklopedi karıştırdım.

B) Eskiden çok kar yağardı.

C) Son yıllarda denizlerde büyük depremler oluştu.

D) Nasrettin Hoca nüktedan bir insandı.

 

85. Aşağıda verilen cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi, fiilimsi değildir?

A) Bu derginin geçen sayısını arıyorum.

B) İstediğini yapsan da yine mızmızlanır.

C) Benim en nefret ettiğim insandı o.

D) Kaçak eşyalar gümrükte satılıyormuş.

 

86- Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde, adlaşmış ortaç kullanılmıştır?

A) Tüpler büyük bir gürültüyle patladı, hepimiz korktuk.

B) Sınıfa girer girmez öğrencileri azarlamaya başladı.

C) Sıra insana gelince sanatı göz ardı edemezsiniz.

D) Kişi, her istediğine kavuşsa mücadele gücünü yiti­rir.

 

87- Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde farklı bir fiilimsi kullanılmıştır?

A) Sınav günü yaklaştıkça heyecanı artıyordu.

B) Sevdiği insanları her zaman arar, sorar.

C) İçeride tanıdık kimse yoktu.

D) Bizim düşünen insanlara ihtiyacımız var.

 

88. Her sabah, sokağı süpürmenin ve insanları temiz bir şehirde yaşatmanın heyecanını duymayan bir sokak temizlikçisinin, sokağı doğru dürüst süpürmesi mümkün mü?

Bu cümlede kaç tane fiilimsi bulunmaktadır?

A) 1        B) 3       C) 4         D) 6

 

89. “Zarf filler, isim fiil ve sıfat fiil gibi herhangi bir çekim eki almaz.”

Yukarıdaki açıklamaya ters düşen cümle aşağıdakilerden hangisidir?

A) Beni anlayıncaya kadar sürekli tekrar edeceğim.

B) Sadece okuyarak bu kadar bilgi kazanılmaz.

C) Bu olayı bana anlatmamana çok üzüldüm.

D) Benden aldıklarını ne zaman getireceksin?

 

90-   Hangisinde fiilimsinin çeşidi farklıdır?

A) Yazma becerisi küçük yaşta kazanılır.

B) Şiir yazmak bir yetenek işidir.

C) Onun konuya bakış açısı herkesten farklıydı.

D) Çalışmadan başaramayacağını biliyordu.

 

91- Aşağı verilen hangi cümlede “-ma, -me” ekinin işlevi farklıdır?

A) Çalışma koşullarımızı iyileştirmeliyiz.

B) Gülme komşuna, gelir başına.

C) Yüzme dersi alacakmış tatilde.

D) Tırnak yeme alışkanlığı devam ediyormuş

 

92- Aşağı verilen cümlelerin hangisinde zarf fiil vardır?

A) Bu işin olurunu söyler misin?

B) Ondan kaçarak kurtulamazsın.

C) Akacak kan damarda durmaz.

D) Söylenmedik sır hâlâ senin esirindir.

 

93- Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde, isim-fiil vardır?

A) Çocukların oynamalarını engelleyen taş binalardı.

B) Zaman eskimiş, aşınmış bir kavramdır artık.

C) Onun başarısız olacağını herkes söylüyor.

D) Bıraktığın o yerlerde özlemlerim ağlıyor.

 

 

 

 

94- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi bulunmamaktadır?

A) Koşarak sınıfa girdi.

B) Koşan öğrenciyi gördüm.

C) Yürüyüş eşyalarını gösterir misin bana?

D) Sınıftan çok fazla gürültü geliyordu.

 

95. Aşağıda verilen dizelerin hangisinde fiilimsi kullanılmıştır?

A) Sus, kimseler duymasın, duymasın ölürüm ha.

B) Hep düştüğüm uçurumlarda adını gördüm.

C) Söyle, bir daha hangi ana doğurur bizi?

D) Dağlarına bahar gelmiş memleketimin.

 

96- Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde, yan cümle temel cümlenin öznesidir?

A) Ankara'dan çıkarken arabamın yağını, suyunu kontrol ettirmiştim.

B) Amatör bir tiyatroda oyunculuk yapan gençler gi­biydik hepimiz.

C) İngiltere'de yazdığım bir şiir yayımlanınca, yazarlar benden söz etti.

D) Âşık olmak, yaşama bambaşka bir gözle bakmayı sağlar.

 

97-Aşağıda verilen cümlelerin hangisindeki altı çizili söz­cükte "ma, -me" eki, ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır?

A) Çocuk, arkadaşlarını göremeyince beklemekten vazgeçti.

B) Bahçeyi sulamaya çıktığımda karşılaştım babamla.

C) Gelme deyince ben de ısrar edemedim anneme.

D) Görünmemek için elimizden geleni yapacağız an­laşılan.

 

98- Aşağıdakilerden hangisinde sıfat - fiil vardır?
A) Oraya gidince beni arayacaksın.
B) Gitmek istemiyorum kardeşim.
C) Anlayışlı olmak zorundasınız.
D) Minareyi çalan, kılıfını hazırlar

 

99- Aşağı verilen atasözlerinin hangisinde sıfat-fiil kullanılmıştır?

A) Taşa çıkan keçinin ağaca çıkan oğlağı olur.

B) Ödünç güle güle gider, ağlaya ağlaya gelir.

C) El ele vermeyince taş yerinden kalkmaz.

D) Bal bal demekle ağız tatlanmaz.

 

100- Aşağı verilen hangisinde bağ-fiil ötekilerden farklı bir soruya cevap vermektedir?

A) Kamp yerine varınca yemeğimizi yeriz.

B) Arkadaşlarıyla oynarken ayağını incitmiş.

C) İki genç, koşarak yanımdan geçti.

D) Çocuklar okula başlayalı masraflar arttı.

 

 

 

 

 

 

 

101- Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde zarf-fiil durum bildirmemektedir?
A) Sora sora Bağdat bulunur, der büyüklerimiz.
B) Ivır zıvır demeden ne bulmuşsa doldurmuş çantasına.
C) Konuşurken kaşının birini yukarı kaldırırdı.
D) Her iş az çok bir emekle ve zahmet çekilerek yapılır.

102- "Lambalar yanınca uğultu durur gibi olmuş, sonra yeniden canlanıvermişti." cümlesinde hangi sözcük fiilimsidir?

A) Yeniden         B) Yanınca          C) Olmuş       D) Canlanıvermişti  

 

103-Aşağıdaki eklerden hangisi sıfat fiil eki değildir?

A)–ası  B) –an  C)–me  D)–ar

 

104- Aşağı verilen cümlelerin hangisinde zarf fiil yoktur?

A) Derse girmeden beni gör.

B) Sağda sola ballandıra ballandıra anlatıyormuş.

C) Haftaya bize gelecekmiş.

D) Çocuk koşa koşa yanımıza geldi.

 

105- Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde bağfiil cümleye zaman anlamı katmamaktadır?

A) İstanbul’a geldiğinde beni aramalısın.

B) Akşam olunca eve gider hep.

C) Sular kabarınca asma köprü yıkılmış.

D) Sabahleyin gidip arabayı getireceksin.

 

106- Aşağı verilen hangisinde adlaşmış sıfat fiil dolaylı tümleç görevinde kullanılmıştır?

A) Ödünç, güle güle gider, ağlaya ağlaya gelir.

B) Babam bu olayı bir tanıdığa anlattı.

C) Hayatta güvenilecek insan olmalıyız.

D) İyilik eden iyilik bulur.

 

107- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi yoktur?

A) Rahatsız olduğunu duymamıştım.

B) Araba devrilince, yol gösteren çok olur.

C) Az önce geldi, hemen sizi aradık.

D) Bugün kimseyi beğenmeyenler yarın yalnız kalabilirler.

 

108- Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde, fiilimsi yoktur?

A) Yaprak dolmasını annesi çok güzel yaparmış.

B) Kiraz reçeli yapmayı hiç mi hiç denememiştim.

C) Şiir, başıboş hayaller uyandırmak için yazılır.

D) Günü gününe çalışan öğrenci mutlaka başarır.

 

109- Aşağıda verilenlerin cümlelerin hangisinde isim-fiil yoktur?
A) Perşembenin gelişi, çarşambadan bellidir.
B) Güzel yaşamak, bir sanattır.
C) Hızlı gitmesi, kaza yapmasına neden oldu.
D) Böyle sevimli görünerek herkesi kandırdı.
 

 

110- Aşağı verilen cümlelerin hangisinde farklı türden bir eylemsi (fiilimsi) vardır?

A) Çıktığım yolculuklar dünyamı değiştirdi.

B) Her adımımızı düşürerek atmalıyız.

C) İstanbul’a geleli yaşamım bir hayli değişti.

D) Bu konuda onun fikrini almadan hareket etmeyin.

 

111- Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde, fiilimsi kullanılmamıştır?

A) Arkadaşlarım her gece gezerken ben garsonluk yapıyordum.

B) Oyuncuların televizyon dizilerine yönelmeleri ge­rekiyor.

C) Düşüncelerini başka bir oturumda mı açıklayacak?

D) Çamların bulunduğu alana varmadan indirin beni.

 

112- Aşağıdakilerin hangisinde isim – fiil vardır?

 

A) Ekmek parası için çalışıyoruz.

B) Dolmuş çok hızlı gidiyordu.

C) Gülmek sana yakışıyor.

D) Annem çok güzel dolma yapar.

 

113- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarffiil yoktur?

A) Kapıyı açınca onunla karşılaştık.

B) Buradan gideli iki yıl oluyor.

C) Konuşacak bir konu kalmamıştır.

D) İşini bitirmek için durmadan çalışıyor.

 

114- Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde, "-miş" eki alan sözcüğün türü, diğerlerinden farklıdır?

A) Daha söylenmemiş sözler var dilimde.

B) Geçmiş karşıma, nasihat verip duruyor.

C) Saklamış tüm oyuncakları dolabına.

D) Bu eserler yüzyıllar önce yazılmış.

 

115- Aşağı verilen cümlelerin hangisinde sıfat fiil vardır?

A) Okumuş adamın hâli bellidir.

B) Yüzüme mutlu mutlu bakıyordu.

C) Bakış açını değiştirirsen mutlu olursun.

D) Çizgili bir kâğıda yazmış mektubu.

 

116- Kimi zaman fiilimsiler, eylem özelliğini yitirip kalıcı isim olarak kullanılabilir.

Aşağıda verilen cümlelerden hangisinde, bu kuralın örneği vardır?

A) Kitapsız büyüyen çocuk susuz ağaca benzer.

B) Sorduğum soruya düzgün yanıt verir misin?

C) Sen buraya gelince herkes çok mutlu oldu.

D) Adamın yiyecek alacak kadar parası yoktu.

 

117-  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemsi koşul bildirmektedir?

A) Arkadaşlarıyla konuşurken kekeliyordu.

B) Farklı görüşleri de dinlemeden başarılı olamazsın.

C) Yolunu beklemekten yorgun düşmüştük.

D) Bizimle konuştukça açıldı.

 

 

 

118. Aşağı verilen cümlelerin hangisinde “-mış, -miş” ekinin işlevi ötekilerden farklıdır?

A) Fabrikadan ayrılmış, ama bizim bundan haberimiz olmadı.

B) Bu salonda uzun süre beklemiş bütün yolcular.

C) Yağmurdan sonra yollarda derin çukurlar oluşmuş.

D) Aynada, ağarmış saçlarına hüzünle baktı.

 

119- Aşağı verilen cümlelerin hangisinde fiilimsi yüklem görevinde kullanılmıştır?

A) Yeni bir hayata başlayacaksın artık.

B) Hatırladıkça gözyaşlarımı tutamıyorum.

C) İstediğiniz bazı şeylere sahip olamamak, mutluluğun bir parçasıdır.

D) Ayıbın büyüğü, aynısı sende varken başkasını ayıplamandır

 

120- Aşağı verilen cümlelerin hangisinde isim-fiil ve sıfat-fiil birlikte kullanılmıştır?

A) Ağacın eğilen dallarından birkaç elma kopardım.

B) Güneş doğunca eşyalarımızı toplayıp yola koyulduk.

C) Yağan kara aldırmadan kasabaya doğru yürüdü.

D) Salonda tanıdık biriyle karşılaşmayı çok istiyordu.

 

121- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi yoktur?
A) Sınavdan çıkarken optik formlarınızı bırakmayı unutmayın.
B) Soğuk bir kış günü Çiftlik Köyü'ne varmıştık.
C) Bizi terk eden babamızı hiç affetmeyecektik.
D) Şiir yazmak bende yemek, su içmekgibidir.
 

122- Aşağı verilen cümlelerin hangisinde   "-ecek   / -acak" eki, farklı işlevde kullanılmıştır?

A) Verecek herkes yaptığının hesabını.

B) Yürüyecek hâl kalmadı bende.

C) Doğacak üstümüze özgürlük güneşi.

D) Bembeyaz kesilecek çimenler karlarla.

 

123- “Bazı sözcükler, isim-fiil eklerini aldığı halde eylemin adı olmaktan çıkıp başka bir varlığın adı olur.”

Aşağı verilen cümlelerin hangisinde buna uygun bir kullanım vardır?

A) Yaz gününde soğuk dondurmayı kim sevmez?

B) Duygularını, düşüncelerini anlatmakta güçlük çekiyordu.

C) Kuytu bir köşede yağmurun dinmesini beklediler.

D) Genç müzisyenin şarkı söyleyişini çok beğendim.

 

124- Aşağıda verilen yapım eklerinden hangisiyle fiilimsi yapılamaz?

A) - en    B) - ası       C) – ınca             D) -dır

 

 

 

 

 

 

 

125- Aşağıda verilenlerin cümlelerin hangisinde farklı bir fiilimsi vardır?
A) Bütün sevgileri atıp içimden, varlığımı yalnız ona verdim ben.
B) Veda partisine giderken hangi elbiseni giyeceksin?
C) Çok çalışmasına karşın bir türlü başarılı olamıyor.
D) Genç kız ağlayarak eve doğru ilerliyordu.
2006-OKS

 

126- Akşamları erken yatmayı çok istememe rağmen bir türlü beceremezdim. Bazı geceler telefon telefona eklenince işlerim büsbütün aksardı. Bazı şeyleri not alıp ertesi güne bırakırdım. Bunları
yapmak çok hoşuma gitmezdi. Bu parçada kaç fiilimsi vardır?
A) 2                  B) 3                C) 4                      D) 5
 

127-Aşağıda verilen atasözlerinin hangisinde fiilimsi yoktur?

A)Bir sürçen atın başı kesilmez.

B)Aşk olmayınca meşk olmaz.

C)Bilmemek ayıp değil, sormamak ayıp.

D)Deliye her gün bayram.

 

128- “Tanımak” sözcüğü Aşağı verilen hangisinde zarf fiil olarak kullanılmıştır?

A) İyi insan denince bir onu tanırım.

B) Toplantıda beni tanımamazlıktan geldi.

C) Yolda tanıdık biriyle karşılaşmak beni sevindirdi doğrusu.

D) Onu tanıyınca hakkındaki fikirlerim değişti.

 

129-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemsi yoktur?

A)Damlaya damlaya göl olur.

B)Atılan ok geri dönmez.

C)Ateş demekle ağız yanmaz.

D)Deveden büyük fil var.

 

130--Aşağı verilen cümlelerin hangisinde isim fiil bir ad tamlamasının tamlananı olmuştur?

A) Annemin masal anlatışına bayılıyorum.

B) Buranın en sevileni Ahmet Beydir.

C) Bu tartışmada nasıl kavga çıkmadı, hayret doğrusu!

D) Çaydan geçerken at değiştirilmez.

 

131. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde ortaç adlaşmıştır?

A) Yeni gelen, sınıfa bir türlü alışamadı.

B) Koşar adımlarla yanımdan uzaklaştı.

C) Gezilmemiş yerler bu sabah gezildi.

D) Çözülecek soruları yarın getirirsiniz.

 

132.Kaybettiklerinize yanarak hayatı kendinize zehir edeceğinize, sizi kayba sürükleyen hatalarınızdan ders çıkarıp onları tekrarlamamaya çalışın.
Yukarıdaki cümlede kaç fiilimsi vardır?
A) 3  B) 4                    C) 5   D) 6
 

 

133.Başarı, yaptığını sevmek veya sevdiğini yapmaktır. Hedeflerinize sımsıkı sarılmazsanız hayatınız sevmediğiniz işlerin işgali altında ezilebilir. Hayatınıza anlam katacak bir hedef bulmak, yaşamak için heyecan ve istek bulmaktır.
Yukarıdaki parçada kaç fiilimsi vardır?
A) 6                   B) 7                       C) 8                  D) 9

 

134.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim-fiil, sıfat-fiil ve zarf-fiil bir arada kullanılmıştır?
A)Sorunları çizmeyip geleceğe havale etmek yükümüzü çekilmez hâle getirir.
B)Her sorunun çözüm yolunu bulmak akıllı insanların belirgin özelliğidir.
C)Sorun yaratmak bazı insanlar için adeta meslek haline gelmiştir.
D)Geleceği göremeyenler, günümüzün basit meselelerini büyütürler.

135.O dakikalar, o saniyeler geçmek bilmiyordu. Kendi kendime parmaklarımı oynatarak yüzüme elimi sürerek donmayı engellemeye çalışıyordum. Bu arada Yusuf, paltosunu çıkarıp kafasına sarmış, tipiden korunmaya çalışıyordu.
Bu parçada kaç tane fiilimsi (eylemsi) kullanılmıştır?
A) 7               B) 8                   C) 9                    D) 10 

136.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bütün fiilimsi türlerine örnek vardır?
A)Sihirbazların kullandığı bu gizemli sözcüğün, "abrakadabra"nın, İbraniceden geldiği söyleniyor.
B)Akide şekerinin geçmişteki işlevi sadece ağız tatlandırmak değilmiş.
C)Sözlüklerde bulunmayan sözlerin sözlüğü olarak tanımlanıyor bu kitap.
D)Başkalarının tercih ettiği bir hayata mahkûm olmamak için bu sözlüğü incelemeden adım atmayın.

137.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi yoktur?
A)Çocuklar onar onar saymayı öğrendiler.
B)Koşa koşa gidersen çabuk yetişirsin.
C)O, konuşkan bir insandır.
D)O gün şafak sökerken uzanmış.

138.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağ-fiil farklı görevde kullanılmıştır?
A)Yazar, hiç abartıya kaçmadan anlatmış bu aşk hikâyesini.
B)Gemi su almaya başlayınca, yolcular filikalara bindirilmiş.
C)Ayağından vurulan asker, sürüne sürüne düşman mevzilerine ilerliyordu.
D)Çocuğun gözyaşları, yanağından süzülerek annesinden gelen mektubun üzerine düşüyordu.

139.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir fiilimsi kullanılmıştır?
A)Sıkıntılarımızı önemseyişi hoşuma gidiyor.
B)O günleri yeniden yaşama olanağı yok.
C)Elde ettiklerimizle yetinmeliyiz.
D)Bu duruma tekrardan gelebilmek çok zor.

 

140.Bir insanın birine ilk görüşte tutulup ömür boyu bağlı kaldığı sevgi, onun tanımadığı bir şeydir. Bu yüzden o, sevginin kendi kendisini tüketmesi gerektiğine inanır; oysa gerçeğe daha yakın olan bunun tam tersidir.
Yukarıdaki parçada kaç tane yan cümlecik vardır?
A) 4                  B) 5                 C) 6                    D) 7 

 

141.Göğsümdeki güvercin taklasına sert esen rüzgâr
Şimdi uzun ikindiler boyunca
Sık dişli bir tarakla taranıyor kalbim
Ömrümün kumaşından yırttığın ağıt sende kalsın
Sende kalsın önüne katıp götürdüğün yaprak
Yukarıdaki parçada kaç fiilimsi vardır?
A) 3                B) 4           C) 5                 D) 6 

142.Aşağıdakilerin hangisinde farklı türde bir "eylemsi" kullanılmıştır?
A)Koşar adımlarla yanımıza geleni tanıyor musun?
B)Kendimi bildim bileli bu sorunları yaşıyoruz.
C)Gelecek hafta yapılacak toplantı iptal edildi.
D)Çalışan insan her zaman başarıya ulaşır.

 

143.Aşağıdakilerin hangisinde sıfat-fiille kurulan tamlama, belirtili nesne göreviyle kullanılmıştır?
A)Öğrencilerin sorunlarını dinleyen bayan çok nazikti.
B)Eğitimin önemini anlayan aileler giderek çoğalıyor.
C)Son günlerde de yukarı katlara taşınanlar oldu.
D)Hiç kimse biriktirdiği çöpü sokağın başına bırakmıyor.


144.Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde sıfat-fiil ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır?
A)Erken kalkan yol alır.
B)El için kuyu kazan önce kendi düşer.
C)Elde bulunan beyde bulunmaz.
D)Ekmeğini yalnız yiyen kişi, sofrasını kendi kaldırır.

145.I. Görünen köy kılavuz istemez.
II. Bir bekleyiş içindeydi sanırım.
III. Bekleyen derviş, muradına ermiş.
IV İnsanlar dünyaya ağlayarak gelir.
V Yaz gelmeden ısınamayacağız galiba. 
Yukarıdaki cümlelerde geçen eylemsiler tür yönünden eşleştirilirse hangisi dışarıda kalır?
A) II.                B) III.                  C) IV.            D) V

146.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi yoktur?
A)Düşe kalka öğreniriz hayatı, yaşamayı.
B)Bakışların hiç hoşuma gitmedi.
C)Kimseyi kırarak bir yere varamazsın.
D)Kavurucu sıcaklar başlamıştı, yine.
E)Gezmeyi ne çok seviyorsun!

 

 

 

 

 

147.Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde isim-fiil, sıfat-fiil, bağ-fiil bir arada kullanılmıştır?
A)Sevmek nasıl bir duygudur ki sevilen için ölüm bile göze alınır.
B)Güzel kadın gözlerine en çok yakışan, aydınlık mum ışığıdır.
C)İnsana can veren kanın akıp gittiği bir yaradır şiir yazmak.
D)Hatayı itiraf etmek üstün insanlara mahsustur.

148.Alıp başımı giderim buralardan 
Giderim de arkamda kalanlar var 
Yolumu gözleyerek 
Öğretmenim, diyenler var 
Umutlarını bana bağlamış
Yeni filizlenmiş Geleceğe ışık saçan 
Taze canlar var
Yukarıdaki parçada kaç tane fiilimsi kullanılmıştır?
A)4             B) 5              C) 6                D) 7

149.Sıfat-fiil ekiyle türetildikleri halde bazı sözcükler fiil anlamım yitirip bir varlığa ad olabilir. 
Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamaya uygun bir örnek vardır?
A)Akacak kan damarda durmaz.
B)Görünen köy kılavuz istemez.
C)Yönetici, yakacak paralarını peşin topladı.
D)Benim için gelen ağam, giden paşamdır.

150.Aşağıdaki dizelerin hangisinde eylemsi yoktur?
A)Çok sevdiğim salatayı Aramaz mı olacaktım
B)Eve ekmek ve tuz götürmeyi Böyle havalarda unuttum
C)Bu gemi bir kara bulut Lumbarmdan giren ölür
D)Seni bir görsem iki kıskanır İki görsem üçün boynu bükülür
 

151.Aşağıdaki dizelerin hangisinde farklı türde iki fiilimsi bir arada kullanılmıştır?
A)Çiziyorum havaya dünyamı bir çiçekle 
Ve hayran bırakıyorum bu rüya gibi şekle


B)Koca şehrin üstünde ipi kopmuş bir uçurtmayım
Rüzgarlara kayıyor göğsüm sarsıla sarsıla


C)Koca şehrin üstünde ipi kopmuş bir uçurtmayım
Ki uçurtmuştu beni çocukluğum, hülyalarıyla


D)Üfleme bana anneciğim korkuyorum 
Dua edip edip geceleri

152.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat-fiille kurulan yan cümlecik, temel cümleciğin öz-nesidir?
A)Sanat, insan denen varlığın düğümlendiği ve çözüldüğü yerdir.
B)Önceki asırlarda gökyüzünün sessiz ve sakin bir halde olduğu tasavvur edilirdi.
C)Olgun insan, kendisine öğretilen hiçbir şeyi gözü kapalı kabul etmez.
D)İnsan, tercih serbestliği içinde hürdüşünen bir varlıktır.

 

153.Çağa meydan okuyan, bu meydan okuma içinde kendi hayatını kuran, kendini çalışmaya adadıkça büyüyen, çoğalan gönül adamlarını, büyük dimağları, ufuk insanlarını anlamak neredeyse imkânsızdır. 
Yukarıdaki cümlede kaç yan cümlecik vardır?
A) 5               B) 6                  C)                    7 D) 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

CEVAP ANAHTARI

1

C

53

C

105

D

2

D

54

C

106

D

3

D

55

C

107

C

4

D

56

A

108

A

5

C

57

B

109

D

6

C

58

A

110

A

7

A

59

B

111

C

8

D

60

C

112

C

9

A

61

D

113

C

10

D

62

D

114

A

11

B

63

B

115

A

12

B

64

A

116

D

13

B

65

C

117

B

14

D

66

B

118

D

15

D

67

C

119

D

16

D

68

C

120

D

17

A

69

A

121

B

18

A

70

C

122

B

19

D

71

D

123

A

20

C

72

C

124

D

21

A

73

D

125

C

22

B

74

D

126

D

23

D

75

D

127

D

24

B

76

B

128

D

25

C

77

D

129

D

26

A

78

A

130

D

27

A

79

A

131

A

28

C

80

A

132

D

29

D

81

B

133

D

30

C

82

B

134

A

31

A

83

C

135

A

32

D

84

A

136

D

33

C

85

D

137

C

34

A

86

D

138

B

35

A

87

A

139

C

36

C

88

C

140

D

37

B

89

C

141

B

38

C

90

D

142

B

39

D

91

B

143

D

40

A

92

D

144

D

41

D

93

A

145

A

42

B

94

D

146

D

43

A

95

B

147

C

44

C

96

D

148

D

45

A

97

B

149

C

46

A

98

D

150

D

47

B

99

A

151

B

48

B

100

C

152

B

49

C

101

C

153

D

50

A

102

B

51

A

103

C

52

D

104

B

www.