6.sınıf türkçe yapım ve çekim ekleri yaprak testi ve cevapları

6.sınıf türkçe yapım ve çekim ekleri yaprak testi ve cevapları dosyası 28-03-2018 tarihinde İlköğretim-6 kategorisinin.
Açıklama 6.sınıf türkçe yapım ve çekim ekleri yaprak testi ve cevapları
Kategori 6. Sınıf Türkçe
Gönderen meksis
Eklenme Tarihi 28-03-2018
Boyut 27.87 K
İndirme 123

Dosyayı İndir

Dosyaya puan ver
5 / 5 (toplam 4 oy)

6.SINIFLAR ÇEKİM EKLERİ VE YAPIM EKLERİ TEST SORULARI           

1. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerden hangisinin kökü isimdir?
A) Pazar gününün kapalı havası canımı sıktı.
B) Mart, kapıdan baktırır; kazma kürek yaktırır.
C) İndirimli satışlar dün başladı.
D) Denizin tuzlu suyu ağzına doldu.

2. Aşağıda verilen kelimelerin hangisi kök bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) Sarardım   B) Çalışmalıyım   C) HastalanmışD) Dertleşiyoruz

3. Aşağıdakilerden hangisi “kök “durumunda olan bir sözcüktür?
A) Yazlık   B) Simitçi   C) Balık   D) Bilgi

4. Aşağıdaki kelimelerden hangisinin kökü isimdir?
A) kitaplık   B) çalışkan   C) gezgin   D) durak

5. Bazı kökler, hem isim kökü hem de fiil kökü (ortak kök) olarak kullanılabilir. Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisinde bu kurala uygun bir kullanım vardır?
A) Onun kim olduğunu bilmeden ileri geri konuşuyor.
B) Boyacılar bugün işi bitiremeyecekler.
C) Bütün bu olup bitenleri senin aklın alıyor mu?
D) Okulda büyük bir gezi düzenlendi.

 

 

 

 

6. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi farklı bir yapım eki almıştır?
A) Satıcıya ilgi göstermedi.
B) O görücü usulüyle evlenmiş.
C) Dikkat et, kırıcı oluyorsun.
D)  Yolcu henüz gelmedi.
 

7. Aşağıdaki kelimelerin hangisi birden çok yapım eki almıştır?
A) imzalandı   B) zorluk   C) aralık   D) toprakladı

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş sözcük yoktur?
A) Küçük kız taşlık yoldan geçerek ormanlık alana vardı.
B) Adamlardan biri yolun ortasında durdu.
C) Küçük kız kulübeye vardığında kulübenin kapısının kilitli olduğunu gördü.
D) Sana hediyelik kalemler verecekmiş.

 

9. Aşağıdaki sözcüklerin hangisi hem yapım hem çekim eki almıştır?
A) Kitaplıklar  B) Bilgisayar  C) Kalemlik  D) Ağaçtan

10. Altı çizili sözcüklerin hangisi hem yapım hem çekim eki almıştır?
A) Kalemlerimden birini sen al.
B) Tahtayı nöbetçi sildi.
C) Öğrenciler ödevlerini getirdiler.
D) Sınıfımızda kitaplık bulunuyor.

11. Aşağıdaki kelimelerden hangisi sadece çekim eki almıştır?
A) yazılarında   B) gözlemledi   C) bilgin   D) alırsın

12. Aşağıdakilerden hangisi çekim eki almamıştır?
A) çocukluk   B) yollar   C) evim   D) ağaçta

13. Aşağıdaki eklerden hangisi, "odun" sözcüğünün anlamını değiştirir?
原帖地址: - UYDUKURDU FORUM - Kimine göre Forum, Bize Göre Aile http://www.uydukurdu.com/forum/showthread.php?t=157923a) –lar   b) -cu    c) -dan    d) –a

 

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş sözcük kullanılmamıştır?
A) Bazı çiçekler tıpta da kullanılır.
B) Derslerini her gün keyifle çalışır.
C) Bu yapıt sizin de ilginizi çeker.
D) Bahçemizde bir eğlence düzenledik.

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim kökünden türemiş bir sözcük vardır?
A) Onun yapısında içinden geldiği gibi davranmak var.
B) Ders notları geçici hevesler yüzünden düştü.
C) Eski güzel günleri mutlulukla düşünüyordu.
D) Geçit vermez dağların arasında kalakalmıştık.

 

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki tırnak içindeki sözcük isimden türemiş bir eylemdir?
A) Bütün olup biteni ''anlattı.''
B) Artık geleceğini daha çok ''önemsiyor.''
C) Günün birinde mutlaka ''görüşeceğiz.''
D) Çocuklara ‘‘renkli’’ şekerler almıştı.

 

17. 'seçim, saygı, bakıcı, bankacı'' bu sözcüklerden hangisi diğerlerinden farklı bir kökten türemiştir?
A) seçim   B) saygı  C) bakıcı  D) bankacı

 

18. Aşağıdaki sözcüklerin hangisi farklı bir kökten türemiştir?
A) kesici   B) bilgili   C) duygu   D) sulanmış

 

19. yapım eki almış sözcüklere türemiş sözcük veya gövde denir. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi gövdedir?

A) selamlaştı      B)  koşuyor      C) sustum           D) gitmiştiniz

 

20. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi fiilden türemiş bir isimdir?

 A) sözlü    B) durak     C) sanatçı      D) dertsiz

 

21) Aşağıdaki kelimelerden hangisi eylemden eylem yapan ek alarak türemiştir?

A)  kitaplık   B)  bilgin   C)  dertleş-       D)  tanış-

 

 

22. -lık, -lik eki aşağıdakilerin hangisinde gövde durumundaki bir sözcüğe gelmiştir?

A)  yazlık   B)  insanlık   C)  avcılık    D) tuzluk

 

23. –den, de, -ci –i  eklerinden hangisini kalem kelimesine getirirsek kelimenin anlamını değiştiriri?

A)  -den   B)  -de   C)  -ci   D)  -i

 

 

 

 

 

24.Altı çizili kelimelerden hangisi farklı bir ek almıştır?

A) Bugünkü derste ''sunum'' yapmam gerekiyor.
B) Bu soruna ''çözüm'' henüz bulunamadı.
C) Bugün ''başım'' çok ağrıyor.
D) Genel ‘‘seçim’’ erken yapılacak.

 

 

 

 

 

25. Yukarıdaki kelimelerin yapısı bakımından sıralanışı hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?

A) basit-  türemiş- birleşik kelime

B)  türemiş- birleşik- basit kelime

C) birleşik- basit- türemiş kelime

D) türemiş- basit- birleşik kelime

 

1. Aşağıdaki kelimelerden hangisi türemiş bir kelimedir?
 A) Boyacı          B) Çanta 
 C) Kelebek        D) Masa

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş kelime vardır? 
A) Mehmet eve gitti. 
B) Kirli çamaşırları topla. 
C) Bu defter benim değil. 
D) Ağaçların arasında kayboldu.

 


3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yapım eki alan 
sözcük vardır? 
A) Yolculuk sırasında hep ayaktaydı. 
B) İstanbul'a otomobille gideceğiz. 
C) Bahar geldi, çiçekler açtı. 
D) Boş zamanlarımda anneme yardım ederim.


4. Aşağıdakilerden hangisi türemiş sözcük değildir ? 
A) Kalem               B) Gözlük 
C) Yolcu                D) Kitapçı


5. Aşağıdakilerden hangisi türemiş sözcüktür? 
A) Kalemlik             B) Kalemim 
C) Kalemin             D) Kalemde


6. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde hece düşmesi 
vardır? 
A) Masayı                B) Burnu 
C) Cezvesi               D) Kolonu

 

 

 

2 – Aşağıdaki sözcüklerden hangisi sözcüğün anlamını değiştiren bir ek almamıştır?
A) İzmirli   B) Aşçı   C) Açlık  D) Davullar

 

 

 

 

3 – “ Öğren” sözcüğüne aşağıdaki eklerden hangisi getirilirse, anlamlı bir sözcük oluşur?
A) – lik     B) – cı    C) - sız    D) – lı

 

 

 

4 – Aşağıdakilerden hangisi aldığı ek ile yeni bir sözcük olmamıştır?
A) yağmurluk   B) kirli   C) şekersiz    D) ağaçta

 

 

 

5 – Aşağıdakilerden hangisi birden fazla sözcük türeten ek almamıştır?
A) kalemlikten    B) gözlükçü   C) camcılık   D) işsizlik

 

 

 

6 – Aşağıdakilerden hangisinin sonuna – cı eki getirilerek meslek adı oluşturulur?
A) kitap   B) öğretmen   C) bakkal    D) balık

 

 

7 –Aşağıdaki sözcüklerden hangisi diğerlerinden farklıdır?
A) canlı   B) bulutlu   C) şeftali   D) bilgili

 

 

8 –Aşağıdaki sözcüklerden hangisi diğerlerinden farklıdır?
A) Çiçek   B) Çiçekçi    C) Çiçeklik   D) Çiçekçilik

 

 

 

 

 

9 –Aşağıdaki sözcüklerden hangisi diğerlerinden farklıdır?
A) Silgi    B) Bilgi    C) Sevgi   D) Dergi

 

 

10 –Aşağıdaki sözcüklerden hangisi birden fazla yapım eki almıştır?
A) Evcil    B) Evcilik   C) Evli   D) Evcik

 

 

11 – Aşağıdakilerin hangisinde “– cı” eki eklendiğinde sözcük, kökündeki varlığı satan kişi anlamı kazanır?
A) öğren B) çiçek   C) aş   D) iz

 

 

 

12 – Aşağıdakilerden hangisi aldığı ekle yeni bir anlam kazanmamıştır?
A) tüpçü   B) yazlık   C) tuzluk    D) kalemi

 

 

 

13- Aşağıdaki kelimelerin hangisinde yapım eki yoktur?
A) Gözlükçü   B) Vatandaşlık   C) Evleri D) Pazarcılar

 

 

 

14-Aşağıdaki kelimelerden hangisi yapım eki almamıştır?
A) Kitaplık   B) Defter   C) Gazeteci  D) Silgi

 

 

15- Aşağıdaki kelimelerin hangisinde hem yapım eki hem çekim eki vardır?
A) Kitaplar   B) Kusursuz   C) Okuldan  D) Demirciler

 

 

 

 

16-.Aşağıdaki kelimelerin hangisinde birden çok yapım eki vardır?
A) Algıladı
B) Pazarlıkçı
C) Yolcular
D) Durak

 

 

17- Aşağıdaki sözcüklerden hangisi birden fazla yapım eki almıştır?
A) dostluk
B) yabancılık
C) inatçı
D) sokaklar

 

 

18-Aşağıdaki kelimelerin hangisi hem yapım eki hem de çekim eki almıştır?
A) Yazlığımız
B) Terlikçi
C) Arabalardan
D) Bilginlik

 

 

19 - ‘Sabah yazlıktan yeni dönmüştük’’ Cümlesinde hangi kelime hem yapım eki hem de çekim eki almıştır ?
A) Yazlıktan
B) Sabah
C) Yeni
D) Dönmüştük

 

 

 

 

 

20-Altı çizili sözcüklerin hangisi hem yapım hem çekim eki almıştır?
A) Kalemlerimden birini sen al.
B) Tahtayı nöbetçi sildi.
C) Öğrenciler ödevlerini getirdiler.
D) Sınıfımızda kitaplık bulunuyor

 

1- Aşağıdaki seçeneklerde altı çizili kelimelerin hangisinde “ – e, - a” eki diğerlerinden farklı bir görevde kullanılmıştır?

 

  1.             Uzun bir süre sapa   bir yolda ilerledik.
  2.             Adam şaşkın şaşkın memura   bakıyordu.
  3.             Sorularıma  doğru cevaplar istiyorum.
  4.             Kimseye   muhtaç olmadan yaşadı.

 

2-  Gökte ararken yerde bulduğum,

     Kara dutum, çatal   karam, çingenem.

 

Yukarıda verilen dizelerde altı çizili kelimelerden hangisi hem yapım hem de çekim eki almıştır?

 

  1.             Gökte   B) Bulduğum

C)   Çatal  D) Karam

 

 

 

3- Aşağıda verilen dizelerde altı çizili kelimelerden hangisi farklı bir kökten türemiştir?

 

  1.             Kızgın   adamı yatıştırabilmek zor olur.
  2.             Öğretmen   güleç    bir yüzle içeri girdi.
  3.             Köyde   salgın    hastalık başlamıştı.
  4.             Yazlık  evleri henüz bitmemişti.

 

4- “ – dan” eki eklendiği sözcüklerin bazılarına farklı anlamlar da yükleyebilir.

 

Yukarıda verilen açıklamaya göre hangi seçenekte “neden(sebep)” anlamı yükleyecek şekilde kullanılmıştır?

 

  1.             Bu çantalardan hangisi senin?
  2.             Haberi alınca mutluluktan ağladı.
  3.             O senden daha çalışkandır.
  4.             Hazırlığını akşamdan yapmalısın

 

5- “ – i ( - ı, -u, - ü) eki hangi seçenekte farklı bir görevle kullanılmıştır?

 

  1.             Sıkışınca suçu bana attı.
  2.             Yapılan koşuya katılamadım.
  3.             Köyde kazı çalışmaları devam ediyor.
  4.             Onlar geziye gidiyorlar.

 

 

 

 

 

6- Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük, diğer- lerinden farklı bir yapım eki almıştır?


A) Dilenci yavaşça yanımıza sokuldu.
B) Öğrenci güzel bir soru sormuştu.
C) Yapıcı eleştiriler de olmalı.
D) Sanatçı dostlarından biriyle görüşüyor.

 

7- Aşağıdakilerin hangisinin yüklemi türemiş fiil değildir?


A) Gezmeye gideceğiz diye saçlarını taradık.
B) Çocuk yere düşünce, çocuğun burnu kanamış.
C) Bu kadar parayı nereden yürüttünüz?
D) Adam iki sene sonra karisini boşamış.

 

 

8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi ek fiil almış bir isimdir?

A) Kendisine biraz olsun ilgi göstermiş.
B) Herkes bize yaklaşmaya çalışıyor.
C) Nihayet onu yakaladılar.
D) Tek amacım buydu.

 

 

 

 

 

 

9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem farklı bir kelimeden türemiştir?

A) Psikolog onun davranışlarını gözlüyor.
B) Evimizin bahçesi yaz gelince güzelleşti.
C) Yumruğu yediği için etrafına bakınıyordu.
D) Gerçekleri göremiyor, adeta körleşiyordu.

 

10- Aşağıdakilerin hangisinde "defter" kelimesi iyelik eki almamıştır ?


A) Defterleri devamlı dağınıkmış.
B) Defterimi geçen gün kaybettim.
C) Bu defterin sayfaları eskimiş.
D) Defterlerini kimseye vermez.

 

11- "Türkçe kelimelere önce yapım eki daha sonra çekim eki eklenir."


Aşağıdaki altı çizili kelimelerin hangisinde bu kurala uymayan bir örnek vardır?

A) Annemsiz, bu meseleyi kesinlikle çözemeyiz.
B) Geçmişi unutmaya çalışıyor ama başaramıyor.
C) Günlerdir seni düşünmekten uyuyamıyorum.
D) Ayrılık derdine dayanamayıp yatağa düştü.

 

 

 

 

 

12- Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerde yer alan “ – ce, ca” eki cümleye zaman anlamı katmamıştır?

A) Aklınca, bizim onları yakalamamız mümkün değil.
B) Dışarıya bakınca duygulandı ve ağlamaya başladı.
C) Sınıfta kalınca herkes üzülmüş ve şaşırmıştı.
D) Üzümler olunca burada hayat daha tatlı olur.
 

 

1- Aşağıdaki kelimelerden  hangisi yapısı yönünden basittir?

 

  1.             Yabancılar   C) içimizde
  2.             Çağdaşlık   D) beklentisi

 

2- Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde birleşik kelime yoktur?

 

  1. Sobanın çevresinde birkaç kişi oturuyordu.
  2. Saatlerce aç susuz dolaştım.
  3. Günlerdir ondan hiçbir haber alamadım.
  4. Kahvaltı yapmadan gitmezdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

3- Hangi cümlede ad durum eki alan bir sözcük kullanılmamıştır?

 

  1.             Bahçenin tamamı sarı yapraklarla dolmuştu.
  2.             O kitabı kitapevinde bulamadık.
  3.             Fırıncı, küçük çocuğa simit verdi.
  4.             Karanlıkta dolaşmaktan hoşlanmazdı.

 

4-Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “-ce,ca” eki, eklendiği sözcüğe görelik anlamı katmıştır?

 

  1.             Kapıyı yavaşça açıp bahçeye çıktı.
  2.             Bu tarz konuşmalar bence doğru değil.
  3.             Yıl sonu gezisine sınıfça katıldık.
  4.             Binlerce taraftar stada girdi.

 

5- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “-lık,-lik” eki eklendiği sözcüğe “o şeyin bulunduğu yer” anlamı katmamıştır?

 

  1.             İşe yaramayan şeyleri kömürlüğe indirdi.
  2.             Piknik için ağaçlık bir yer seçtiler.
  3.             Her evde mutlaka bir kitaplık olması gerekir.
  4.             Sağlıklı yaşam spordan geçer.

 

6- Aşağıdaki kelimelerden hangisinin kökü fiildir?

 

  1.             Gözlem   C) Sergi
  2.             Yaşıt   D) Sulak

 

7- Aşağıdaki birleşik sözcüklerden hangisi farklı yolla oluşmuştur?

 

  1.             Pisboğaz    C) Tepegöz
  2.             Okuryazar   D) Tıknefes

 

8- Aşağıdaki sözcüklerden hangisi birden fazla yapım eki almıştır?

 

  1.             Yangından  C) Bilgisizliğin
  2.             Yolcular    D) Düzlükte

 

9- “Ahmet, bütün olanları okulda dün bana anlattı.”cümlesinde ad durum eklerinden hangisi kullanılmamıştır?

 

A) Belirtme hali   C) Yönelme hali

B) Bulunma hali  D) Ayrılma hali

 

10- Hangi seçenekte altı çizili sözcüğün aldığı ek diğerlerine göre farklıdır?

 

  1.       Tarım ürünlerinden alınan verim iyice düştü.
  2.       Erken seçim tartışmaları uzadı.
  3.       Ben gidersem sazım sen kal dünyada.
  4.       Geçen hafta arabasına bakım yapıyordu.

 

 

 

 

11- Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi kök bakımından diğerlerinden farklıdır?

 

  1.             Elindeki kitabı masaya bıraktı.
  2.             Bütün geceyi dışarıda geçirdim.
  3.             O koca gemiler boğazdan görünmüyor.
  4.             Öğrenciler bahçeyi güzelce temizlediler.

 

12- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “-de,-da” eki farklı görevde kullanılmıştır?

 

  1.             Son günlerde toptan satışlarımız arttı.
  2.             Sudan bahanelerle işi bitirdi.
  3.             Onu görünce yaşlar aktı gözlerimden.
  4.             Sıradan işlerin adamı değildi o.

 

13-Aşağıdaki sözcüklerden hangisi “belirtisiz ad tamlaması” şeklinde oluşmuştur?

 

  1.             Devedikeni  C) Karagöz
  2.             Bilgisayar  D) Ketenhelva

 

14- “Dalgıçlar, araştırmalar sonucunda batık gemiyi buldular.”cümlesinde kaç tane türemiş kelime vardır?

 

A) 5       B) 4           C) 3       D) 2

 

 

 

 

15- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “-den,-dan” eki eklendiği sözcüğe “ayılma” anlamı katmıştır?

 

  1.             Bir millet vardı ki,sade çamurdan.
  2.             Sıradan insanlar vardır dünyada.
  3.             Bir dağ var,altın ve yarı demirden.
  4.             Ondan öte uçar gider turnalar.

 

16- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili sözcük biden fazla yapım eki almıştır?

 

  1.             Yenilgiler bize tecrübe kazandırır.
  2.             Basında Atilla İLHAN ile ilgili haberler çıktı.
  3.             Adam kapı komşusundan davacı oldu.

D)   Bilgilerinizden yaşam boyu yaralanacaksınız.

 

 

 

 

 

 

 

CEVAPLAR

1-c 2-b 3-a 4-b 5-d 6-c 7-b  8-c 9-d 10-c 11-d 12-c 13-a 14-b 15-d 16-a