6.sınıf matematik 900 soruluk deneme sınavı ve cevap anahtarı

6.sınıf matematik 900 soruluk deneme sınavı ve cevap anahtarı dosyası 08-05-2018 tarihinde İlköğretim-6 kategorisinin.
Açıklama 6.sınıf matematik 900 soruluk deneme sınavı ve cevap anahtarı
Kategori 6. Sınıf TEOG
Gönderen avril_ruzgar
Eklenme Tarihi 08-05-2018
Boyut 855.57 K
İndirme 3
Dosyaya puan ver
0 / 5 (toplam 0 oy)


MATAMATİK_6(1-100)

 

 

1- B={ATATÜRK} kümesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

 

a-) s(B) =7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b-) s(B)=5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

c-) s(B)=1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

d-) Kümede elemanlardan aynı olanlar bir kez yazılacağından B  kümesi yanlış yazılmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-  Bir olayın olamama olasılığı aşağıdakilerden hangisi olamaz?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a-)

1

 

b-)

2

 

c-)

3

 

d-)

1

 

 

 

 

 

3

 

 

3

 

 

2

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-        ( +19 )=( 5.2 ) +  ( 5.19  ) eşitliğinde sembol  kaçtır?

 

    A)   5    B) 19      C) 1        D)2

 

4-     ( 18. )+( 17. ) - ( 5.© ) = 35 eşitliğinde semboller ©+  nedir?

 

          A)1     B)18         C) 17         D) 5

 

5-  A={Tezcan kelimesinin harfleri} , B={Karaca kelimesinin harfleri} A ve B kümelerine göre aşağıdaki sorulardan hangisi doğrudur?

a-) A={ t,e,z}  b-) A={t,e,z,c,a,n} c-) B={ k,a,r,a,c,a} d-) B={k,a,r}

 

6-  A={1,2,3}olmak üzere hangisi A kümesinin alt kümesidir?

a-)  {1,2}    b-) {12,13}    c-) {0,1}   d-) {0,1,2,3}

 

7- Aşağıdakilerden hangisi olasılık sonucu olamaz?

 

 

          3   4

A)     B)  0                C ) 1                   D)

         4   3

 

 

 

 

8-  s ( A) = 5

 Ve  s ( A∩ B )    Ø ise s (A U B )’ in alabileceği en büyük değer

 s ( B ) = 7

 kaçtır?

 

A)12               B) 11                      C)  7              D)2

 

 

9-  A={9,b,6,3}   B={8,3,a,9}   kümeleri veriliyor. A=B olduğuna  göre a+b toplamı kaçtır?

 

     a) 10      b)12      c)14      d)16

 

10-   Aşağıdakilerden hangisi boş kümedir?

 

     a) {0}

     b) { Ardışık çift doğal sayılar }

     c) { 5 ile 6 arasındaki doğal sayılar }

     d) { Sıfırdan büyük doğal sayılar }

 

11-  Bir kümenin alt küme sayısını bulmak isteyen bir öğrenci , kümenin eleman sayısını bir fazla alıyor.

Buna göre alt küme sayısında nasıl bir değişme olur?

a-) Yarısı kadar artar

b-) Kendisi kadar artar.

c-) iki katı kadar artar.

d-) Sekiz artar.

 

12-  A ve B denk kümelerdir. s(A = 250 s(AB) = 150 ise s(B)=?

A) 200      B) 300     C) 350  D400

 

13-   “KIRKAYAK” kelimesindeki harflerin kümesi kaç elemanlıdır?

 

                   A)8          B)4                     C)5                  D)6

 

14- A ve B boş kümeden farklı iki kümedir.A\B =A olduğuna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

 

  1. B\A=B
  2. A∩B=0
  3. S(A U B)=s(A) + s(B)
  4. B C A

 

15-   Bir sitede oturan ailelerin 40’ ı A gazetesini, 34’Ü B gazetesini okumaktadır.Bu sitede toplam 63 aile bulunduğuna göre .yalnız A gazetesini okuyan kaç aile vardır?

 

   A)  23     B) 29    C) 32         D) 35

 

 

 

 

16- A ve B ayrık kümelerdir.

    S( A) = 2 s (B) ve s(AuB) =12 olduğuna göre .s(A) kaçtır?

   A) 4     B) 6   C)8   D)10

 

17- Seda’nın babası evlerine 250 metre uzaklıkta  olan bir fabrikada çalışmaktadır. Babası bu fabrikada çalıştığı her bir iş günü için 27,5 TL kazanmaktadır. Bir ay içerisinde ortalama 20 iş günü çalışan  baba, bu ay içerisinde seda’nın rahatsızlığından ötürü 4 gün işe gidememiştir. Buna göre Seda’nın babasının bu ayki maaşı ne kadardır?

 

A)   440                        B) 500                  C) 550                D) 620

 

18- Aynı düzlem içerisindeki herhangi  üçü doğrusal olmayan üç noktadan kaç tane doğru                 geçer?

 

  A)   2                        B) 3                          C) 5                D) Sonsuz

 

19-  K={1,2,3,4,5,6}  ve L={1,3,5,7,9,11} kümeleri veriliyor. K L kümesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) {1,2,3,4,5}                          B) {1,3,5,7,9} 

C) {1,2,3,4,5,6,7,9,11}            D) {1,3,5}

 

20-  Bir zar bir kez atıldığında üst yüzüne tek sayı gelme olasılığının oranı nedir?

 

A) 1 : 6         B) 5 : 6         C) 3 : 6         D) 2 : 6

 

21- Hilesiz bir zar atılıyor,zarın üst yüzeyine gelen sayının “7” olma olasılığı nedir?

 

A}     1 B}     5                           C} 0                      D}  3

         6                                 6                                                              6

 

22- s{A}=7 ,s{B}=5 ve s{A∩B}=2 olarak veriliyor.Buna göre A\B kümesi kaç elemanlıdır?

 

A) 7                             B) 6                         C) 5                           D) 4

 

23- Bir torbada 4 mavi, 5 kırmızı, 11 beyaz top vardır.Rasgele torbadan bir top çekiliyor. çekilen topun mavi gelme olasılığı nedir ?

 

 A) 1/5    B) 1/4    C) 11/20  D) 4/5 

 

24-  35  kişilik bir    grup  yemek yemek için bir lokantaya gidiyorlar.Bu grupta   sadece ayran içenler 12 kişi sadece meyve suyu içenler 15 kişi hiç birini içmeyen 3 kişi vardır.Buna göre bu grupta hem ayran hem de meyve suyu içen kaç kişi vardır?

 

A)5      B)8       C) 3         D)10

 

 

25-  10.(a + 7)=(10.22) +(b . 7) eşitliğinde a’ nın ve b’nin değerleri aşağıdakilerden hangisidir?

 

 A)  a=22     b=7         B)  a=10   b= 22      C) a=220   b=70    D)  a=22     b=10

 

 

 

 

CEVAP ANAHTARI ( 1 / 25 )

1

B

11

C

21

C

2

C

12

A

22

C

3

D

13

C

23

A

4

A

14

D

24

A

5

B

15

B

25

A

6

A

16

C

26

 

7

D

17

A

27

 

8

B

18

B

28

 

9

C

19

D

29

 

10

C

20

C

30

 

 

…………………………………………………………………………………….

 

 

26-  Bir sınıftaki Türkçe kitabını alanların sayısı 18, Matematik kitabını alanların sayısı 20, Türkçe ve Matematik kitaplarını alanların sayısı ise 9 olduğuna göre bu sınıfta sadece Matematik kitabını alan kaç öğrenci vardır?

 

a) 11   b) 7   c) 13   d) 9

 

27-   (3x12)+13-(4x5) işleminin sonucu kaçtır?

 

a) 27   b) 28   c) 29   d) 30

 

28-

 

Yandaki boyalı bölgeyi aşağıdakilerden hangisi ifade eder?
 

a)   (L\M)UK b)  c)  d)

 

 

29-  işleminin sonucu nedir ?

 

a) 12  b) 9   c) 5   d) 7

 

30- A={ 1,4}    C={1,2,3,4,5}   ABC  kuralına uymayan B kümesi hangisidir?

 

 

  A) B={1,2,4}       B)  B={1,2,3,5}      C) B={1,3,4,5}       D) B={1,4}

 

 31- Bir kasada 9 sağlam 3 çürük limon vardır. Rastgele seçilen bir limonun çürük olma

olasılığı nedir?

 

 A)                    B)               C)                D)

 

32- Evrensel küme E ={ 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

 

 

 

 

 

      A = { 1,3,4 }

 

 

 

 

 

 

 

      B = { 1,5,7 }     olduğuna göre,   A ∩ B' = ? hangisidir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ) { 3,4,1 }                 B) { 2,3,4 }                    C) { 5,7 }                 D) { 3,4 }

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 33-  Rakamları farklı olan 2 basamaklı doğal sayılar kaç tanedir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A) 90

 

B) 81

 

C) 72

 

D) 56

 

 

34-   A={1,2,3,4,5,6}, B={1,3,5,7,9} ise AB kümesi kaç elemanlıdır?

 


a) 5    b) 7   c)8   d)10


 

35-  Birbiriyle aynı özelliklere sahip  2 sarı,4 mavi, 4 kırmızı bilye bir torbaya konuluyor. Torba içerisinden rastgele çekilen bir bilyenin sarı olma olasılığı yüzde kaçtır?

 

a) 20  b) 40   c)50  d)60

 

 

36- 

0  1  2  3  4  5  6  7  8  9

MC    7      8     9      ÷    

 

MR    4     5      6      X    %

 

M+    1     2      3          ¼

 

M−    0   +/-     *      +    =

Yandaki hesap makinesinin 3 ve 4 tuşları bozulmuştur. 30.4 işleminin sonucunu bulmak için aşağıdaki işlem-lerden hangisi yapmalıyız.?

 

      a) 5.10.4                   b) 5.6.2.2

 

      c) 30.2.2                   d) 15.2.4

 

 

 

37-

 

S 

.n                           

.c

 .k

 A        Yanda Venn şeması ile verilen kümeler için aşağıdakiler-                         

.t     .m           den hangisi yanlıştır.?

 

.b     a) SUA ={n,c,k,t,b,m}                 b) S∩A={k}

 

                                                     c) s(S)=2                                      d) k€A

 

 

38- Aslı ve Zehra tombala oynayacaklardır.Torbalarında 1 den 30’a kadar(30 dahil) tam sayılar yazan tombala taşları vardır.Aslı torbadan bir taş çekiyor.Çekilen taşın çift sayı gelme olasılığı kaçtır?

A)     3  B)  2            C)   1                 D)   1 

        10                 5                   5                         2

 

39- Bir Öğretmen ayda 900 lira maaş almaktadır.Ev kirasına 400 lira, mutfak masraflarına 95 lira faturalarına 80 lira harcarsa geriye kaç lira parası kalır?

 

A) 305            B) 315           C) 325              D) 335

 

40- 2*(12+36)=+72 eşitliğinin sağlanması  için  yerine hangi sayı gelmelidir?

 

A)24                       B)42                 C)36                         D)26

 

41- ‘MATEMATİK’kelimesinin harflerinin oluşturdugu küme ile ‘MÜZİK’ kelimesinin harflerinin oluşturdugu kümenin birleşim kümesinin eleman sayısı kaçtır?

 

A)14                        B)8                   C)11                        D)3

 

 

42-

 

 Şekildeki taralı bölgeyi aşağıdakilerden hangisi belirtir?

 

    A) (A \ B) C

    B) A \(B C)

    C) (A B) \ C

    D) (B C) \ A

 

43- 40 kişilik bir sınıfta 16 kişi İngilizceden,13 kişi Türkçeden,7 kişi ise her iki dersten başarısız olmuştur. Bu sınıfta her iki dersten başarılı olan kaç kişi vardır?

 

A) 16      B) 18         C) 20      D) 21

 

44- ANKARA sözcüğünün harfleri birer kâğıda yazılıp bir torbaya koyuluyor. Bu torbadan çekilen bir kâğıt üzerindeki harfin A olma olasılığının değeri aşağıdaki aralıkların hangisindedir?

 

   A) 0,1- 0,3    B) 0-0,4         C) 0,3-0,6       D)0,7-1

 

45- Burak’ın kalem kutusunda 3 mavi,2 siyah,4 kırmızı ve 1 yeşil kalem vardır.Burak kalem kutusundan rastgele bir kalem seçtiğinde seçilen kalemin kırmızı olmama olasılığı yüzde kaçtır?

 

A)%90  B)%60   C)%40   D)%20

 

46- Havaya atılan bir madeni para ya tura ya da yazı olarak yere düşer.Madeni para 20kez yukarı atıldığında 12’siyazı 8’i tura olarak düşmüştür.Buna göre madeni paranın yazı gelme olasılığı nedir?

 

A)8/20                              B)40/100  C)12/20  D)20/20

 

47-  A = { 1, {2}, 3, {4,5},6} kümesi veriliyor. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?

 

 

 A ) 1€A

 B ) {2}€ A

 C ) {6}€ A

 D ) s(A) = 5     

 

48-  s(AUB) =11, s(A)=8, s(B)=6 ise s(A∩B) = ?

 

 A ) 4

 B ) 3

 C ) 2

 D ) 5      

49-  A = { 1 , 3 , 5 } , B = { 3 , 5 } olduğuna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır.?

          a) A B = { 1 , 3 , 5 }                    b) B \ A =   

          c) A \ B = { 1 }                               d) A B = { 1 , 5 }                                 

50-       Bir torbada 2 kırmızı, 4 mavi, 3 sarı misket vardır. Rastgele çekilen bir misketin sarı gelmeme olasılığı nedir.?

 

            a) 1/3                  b) 2/3             c) 3/4           d)1/4                                                 

 

 

 

 

 

CEVAP ANAHTARI ( 26 / 50 )

26

A

36

B

46

C

27

C

37

C

47

C

28

A

38

D

48

B

29

C

39

C

49

D

30

B

40

A

50

B

31

C

41

B

 

 

32

D

42

B

 

 

33

A

43

B

 

 

34

C

44

C

 

 

35

A

45

B

 

 

 

………………………………………………………………………………………….

 

 

 

51-  3 pantolon 4 gömlek arasından 1 pantolon ile 1 gömlek kaç değişik şekilde seçilebilir?

 

 A) 7  B) 1  C) 12  D) 4

 

52-  A  ve   B  kümeleri  için; s(A)=19  ,  s(B)=18 ve  s(AUB) =33  olduğuna  göre  , s(B\A) kaçtır?

 A) 18  B) 14  C) 15  D) 1

 

 

53-    A= { 1,2,▼,☼,5,8,♫ }

    B= { {1,2},▼,9,7,☼ }  buna göre;

 

1) s(B) = 6 2) AB = {1,2, ▼,☼ } 3) s(A\B) = 5  4) s(AB) = 10

 

Yukarıdakilerden kaç tanesi doğrudur?

 

 A) 1  B) 2  C) 3  D) 4

 

 

 

54-  100. (100-98) + (100+98) .100

 

 Yukarıdaki işlemlerde doğal sayılar kümesinin hangi özellikleri vardır?

  1. Toplama işleminin değişme özelliği
  2. Toplama işleminin birleşme özelliği
  3. Çarpma işleminin toplama işlemi üzerine dağılma özelliği
  4. Çarpma işleminin çıkarma işlemi üzerine dağılma özelliği

 

A) Yalnız I  B) I ve II  C) I, II ve III  D) III ve IV

 

 

55-  En çok iki dilin konuşulduğu bir otobüste yalnız Fransızca konuşanlar yalnız İngilizce konuşanların yarısı kadardır.Her iki dili konuşan 8 kişi, bir dil konuşan 36 kişi olduğuna göre bu uçakta Fransızca konuşailen kaç kişi vardır?

 

A)12               B)15              C)20                      D)32                                                                                                                                                                                              

 

56- Haftanın günleri aynı büyüklükteki kartlara yazılarak bir torbaya atılıyor. Rasgele bir kart çekilirse çekilen kartın üzerinde  P harfiyle başlayan gün yazma olasılığı nedir?

 

A)                  B)              C)                 D)                                                                            

 

57- Aşağıdakilerden hangisi boş küme değildir?

 

a-) {}

b-) 1 den küçük sayma sayıları

c-) 20 ile 22 arasındaki çift sayılar

d-)Y harfi ile başlayan günler

 

 

58-        D Şemaya göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

E

F a-)F  E D

 b-)E U F=E

 c-)D U F=D

 d-)D ∩ E=D

 

 

 

 

 

 

59- A={0,1,2,3,4} kümesinin ortak özellik yöntemi ile gösterilişi aşağıdakilerden hangisidir?

 

a-) {0 ile başlayan ayılar}

b-) {Bazı doğal sayılar}

c-) {5 den küçük doğal sayılar}

d-) {0 ile 4 arasındaki doğal sayılar}

 

60-  s(K)=20     s(L)=17    s(K\L)=3 ise s(K U L)=? Kaçtır ?

 

a-)20  b-)23  c-)25  d-)27

 

61- Aşağıdakilerden hangisi  A={a,b,c,d,e} kümesinin alt kümesi değildir?

 

a-) {  }  b-){c,d,e,f} c-) {a,b,c} d-){e}

 

62- En az bir dil bilen 33 kişilik turist grubunda 22 kişi İngilizce 30 kişi Fransızca bildiğine     göre her iki dili bilen kaç kişi vardır?

 

a-)15  b-)17  c-)19  d-)21

 

63- Aşağıdakilerden hangisi ortak özelik yöntemi ile gösterilemez?

 

a-){v,y,z} b-){balık,köpek,kuş}  c-){Cuma,cumartesi}   d-)aralık,ocak,şubat}

 

64- 90 yolcu bulunan bir uçakta bütün yolcular Türkçe bazıları İngilizce bilmektedir.İngilizce bilmeyenlerin sayısı bilenlerin sayısının 2 katı olduğuna göre sadece Türkçe bilenlerin sayısı kaçtır?

 

A) 20  B) 40  C) 50  D) 60

 

 

65-   A

 Yandaki taralı şeklin sembolle gösterimi hangisidir?

 

 a-)A U B         b-) A'    c-) B' d-)A ∩ B

 

 

 

 

66-  Bir kurs merkezinde Türkçe ve Matematik derslerinden kurs verilmektedir.15 kişi Türkçe, 20 kişi Matematik kursuna katılmaktadır. Sınıf mevcudu 25 olduğuna göre ve herkes en az bir kursa kayıtlı olduğuna göre her iki kursa kayıtlı öğrenci sayısı kaçtır?

 

A) 5       B) 10     C) 15       D)20

 

67-  Bir hikâye kitabı 45 sayfadan oluşmaktadır. Kitabın rasgele açılan sayfasının 5 in katı olma olasılığı nedir?

 

A) 1/5       B) 1/9    C) 1/45    D) 9/1

 

68-  46 kişilik bir sınıfta yaz okulunda açılan kurslarda; 28 öğrenci Türkçe,    30 öğrenci Fen kurslarına katıldığına göre her iki kursa katılan kaç öğrenci vardır?

 

A) 10  B)12  C)15  D)17

 

 

69- Arkadaşları ile lokantaya giden Ali 4 farklı yemek, 3 farklı içecek, 2   farklı tatlı çeşidinden bir yemek, bir içecek ve bir tatlıyı kaç farklı şekilde seçebilir?

 

A) 4  B) 9  C) 12   D) 24

 

70- Aşağıdaki ifadelerden hangisi bir küme belirtmez?

A)Sınıfımızın gözlüklü öğrencileri

B)Okulumuzun bayan öğretmenleri

C)Yaz mevsiminin ayları

D)Haftanın bazı günleri

 

71- Hasan’ın bir gömlek ve bir pantolon alacak kadar parası vardır.Girdiği mağazadan fiyatları aynı olan 3 gömlek ve 2 pantolon beğenmiştir.Hasan bunların arasından bir gömlek ve bir pantolonu kaç farklı şekilde alabilir?

 

A) 5                       B) 6                     C) 3                     D) 2

 

 72- Aşağıdakilerden hangisinin sonucu yanlıştır?

 

A)    B)      C)      D)

 

73-   İki sayının toplamı 68, farkı 10 dur. Aşağıdaki işlemlerden hangisinin sonucu küçük sayıya eşittir?

 

A)       B)   C) +10    D)

 

 

74-

 

 

 

 

 

*-Flüt çalamayanların sayısı 17 dir.

*-Keman ve mandolin çalanların sayısı 4 tür.

*-Yalnız mandolin çalanların sayısı 7 dir.

*-Flüt veya mandolin çalamayanların sayısı 6 dır.

 

 A) 1  B) 2  C) 3  D) 4

 

75-  Bir sınıftaki öğrencilerin mevcudu 30 dur. Bu öğrencilerden 20 tanesi futbol, 15 tanesi voleybol kursuna kayıt yaptırmıştır. Buna göre yalnızca voleybol kursuna katılan kaç öğrenci vardır?

 

A) 5  B)10  C)15  D)20

 

 

 

 

 

CEVAP ANAHTARI ( 51 / 75 )

51

C

61

B

71

B

52

B

62

C

72

C

53

B

63

B

73

B

54

D

64

D

74

C

55

C

65

D

75

B

56

B

66

B

 

 

57

A

67

A

 

 

58

D

68

B

 

 

59

C

69

D

 

 

60

A

70

D

 

 

 

 

…………………………………………………………………………………………………

 

 

76-  Bir torbanın içerisinde 1 den 10 a kadar numaralandırılmış kâğıtlar vardır. Bu torbadan rast gele çekilen bir kâğıdın tek sayı olma olasılığı kaçtır?

 

A)   B)   C)   D)

 

77-  40: 5 – 3.1=? işlemini yapınız

 

A) 5  B)22  C)20  D)2

 

 

78-   3     7     12     18    ...       örüntüsündeki 5. ve 6. sayının toplamını bulunuz.

 

   A) 48   B) 53  C) 58  D) 43

 

 

79- Aşağıdaki şekle göre  a  sayısı kaçtır?

 

                             +4                      x1                    +4                       x2 

 

 

          A)    8                    B)  10                          C)   16                            D)   22

 

 

 

80-    Yandaki tablo aynı otobüste yolculuk

Bekar

     Evli

   Bayan

13

9

Erkek

5

11

    Yapan bayan ve erkeklerin tablosudur.

    Buna göre otobüste birbiri ile evli olan      

    en çok kaç çift vardır?
 

 

     A)   5                      B)  9                             C)   11                             D)    13

 

 81-   Gözde bir sepetteki 8 elma ve 10 armuttan birini kaç farklı şekilde seçebilir?

 

 A-) 18  B-) 36  C-) 72  D-) 80

 

82-  Aşağıdaki kümelerden hangisi C= { 15 den küçük çift doğal sayılar } kümesinin alt kümesidir?

 A) K= { 10,12,13 }  B) D= { 10 dan  büyük rakamlar }

 C) F= { çift sayılar }  D)E= { 6’nın katı olan 24 den küçük sayılar }

 

83-

    nin eleman sayısı kaçtır?

 

      A)  12      B)  13      C)  17     D)  21

 

84- “m” bir doğal sayıdır. 5 < m < 12 koşulunu gerçekleyen kümenin kaç 

        tane elemanı vardır ?

           a) 3                      b) 4                      c) 5                      d) 6 

 

  1.           [ ( 18 : 3 ) :2 ] – 3  işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisinin sonucuna eşittir ? 

 A) ( 4 x 0 ) + 3 B) 6- 3  C)18 x 0 x 3  D)   13

 

86-  İstanbul dan Ankara ya 5 değişik yoldan , Ankara dan Antalya ya 6 değişik yoldan gidilebilmektedir. İstanbul dan Antalya ya gitmek isteyen bir kişi Ankara ya da uğramak şartıyla kaç değişik yoldan gidebilir?

 

   A) 11                     B)  25              C)   30                      d) 36          

 

87- A={1,2,3,4}, B={a,b,c,d,e},   D={3,5,a,b},   F={e,4,g},   E={Eda,Seda} kümelerinden hangisi  denktir?

 A) AD B) AE C) DE D) EF

 

88-  Bir odadaki 6 koltuğa 4 kişi kaç farklı şekilde oturabilir?

 A) 10  B) 24  C) 360  D) 240

 

89-  A={1,5,4,10} ve ise B kümesi aşağıdakilerden hangisidir?

 

   A) B={1,3,5 } B) B= { 2,5,7,9,10,12 } C ) B={2,5,10,12 }   D) B={2,5,10,12 }

 

90-  Alfabemizi oluşturan tüm harfler eş özellikteki kağıtlara tek tek yazılarak bir torbaya atılıyor. Çekilen harfin “ BENİM ADIM ALİ “  cümlesinde olmama olasılığı kaçtır ?

 

 A-)  B-)  C-)   D-)

 

 

91- Yandaki şekilde taranmış bölümü aşağıdakilerden hangisidir ? 

 

   A)      B) A     C) B\ (A)   D) AC

 

92-   10    19     37      73    ?              Yandaki örüntüye göre soru işareti yerine hangi sayı                

      yazılmalıdır ?

 

 

 A) 85                    B) 105                  C)145                D) 165           

 

 

93-  Ardışık 5 çift sayının toplamı 1030 ise baştan 5. sayı kaçtır?

 

 a) 202  b) 204  c) 210  d) 208

 

94- Sınıfımızda bulunan tüm öğrenciler, açılan iki yetiştirme kursundan en az birine katılmak zorundadır. Öğrencilerin 29 kişisi Türkçe, 24 kişisi Matematik 14 kişisi de her iki kursa katıldığına göre, sınıfımızda kaç öğrenci vardır.

 

 a) 39  b) 41  c) 37  d) 43

 

95- Bir kura torbasında 6 kırmızı, 4 beyaz, 3 sarı küçük top konuyor. Torbadan bir çekilişte beyaz olma olasılığı nedir?

A) 4/13 B) 9/13 C) 6/13 D) 1/13

 

96-       K                           L          şeklinin sembolle yazılışı aşağıdakilerden   hangisidir?

 

           A) K L]                   B) [ K L ]         C) [ K L              D) K L  

 

97-  Aşağıdaki işlemlerin hangisinde parantez gereksizdir?

 

     A)                B)         C)            D)

 

98- evrensel küme, ve ise

 

a-)  b-)  c-)  d-) 

 

99-  A ve B herhangi iki küme olsun. ,  ve ise

 

A)6  B)5  C)4  D)3

 

 

100-  Bir sınıfta herkes satranç ya da dama oyunlarından en az birini oynamaktadır. Bu sınıfta 14 öğrenci dama ve 8 öğrenci  sadece satranç oynuyor ise sınıf mevcudu kaç kişidir?

 

A)18  B)20  C)22  D) 24

 

 

 

CEVAP ANAHTARI ( 76 / 100 )

76

A

86

C

96

D

77

A

87

A

97

C

78

C

88

C

98

D

79

A

89

B

99

C

80

B

90

C

100

C

81

A

91

C

 

 

82

B

92

C

 

 

83

B

93

C

 

 

84

D

94

A

 

 

85

C

95

A

 

 

 

MATEMATİK_6(101-200)

 

101-   Ali’ nin sene sonundaki sınav notları sırasıyla 56 , 70 , 66  dür. Ali’ nin notlarının aritmetik ortalaması aşağıdakilerden hangisidir?

 

A) 44                B) 54                     C)  64               D) 74

 

102- Aşağıdakilerden hangisi küme belirtmez?

 

       A) Güneşte yaşayan insanlar

       B) Sınıfımızdaki zeki insanlar

       B) SERAP kelimesinin harfleri

       C) Türkiye’nin illeri

 

 

103- AUC={1,2,3,4,5}  ve BUC ={3,4,5,6} ise, C Kümesinin en fazla kaç elemanı vardır.

 

                      A) 1               B) 3                    C)    4                   D) 2

 

104-Bir kesrin payı paydasından 2 fazladır. Bu kesrin payına 3 ekleyip paydasından 3 çıkardığımızda kesrin değeri     olduğuna göre, bu kesrin payı kaçtır ?

A)  4         B)  6           C)  7    D)  8

 

 

105- Bir öğrencinin çantasına 3 kırmızı,5sarı ,2 mavi boya kalemi dökülmüştür.Çantanın içerisinden rastgele bir secim yapılacaktır ?

Yukarda verilenlere göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

 

A)  Seçilen kalemin mavi olma olasılığı   %20 dir

B)  Seçilen kalemin sarı olma olasılığı     %50 dir

C)  Seçilen kalemin kırmızıolma olasılığı  1\3 dür

D)  Seçilen kalemin beyaz olma olasılığı    0 dır

 

 

106-      A                                                       B                                             

 

          .1                                      .5

 

                  .2              .4                              .8                   A\B=?

 

          . 3                                        .9

 

 

 

A)A\B=      4,5,8,9                                C) A\B=      1,2,3       

 

 

B)A\B=      2,4                                      D) A\B=      5,8,9      

 

 

 

107- 63-[5.(2+5)+7]-6 işleminin sonucu kaçtır?

 

A)27                  B)42                 C)15                 D)21

 

 

108-  A = {7 , a , {7} , {3} , {7 , a}} olduğuna göre aşağıdakilerden hangisi A kümesinin bir

 alt kümesi değildir?

 

A) {7}            B) {3}          C) {a}         D)  {{7 , a}}

 

 

109-   Bir evin buz dolabında şunlar bulunmaktadır:

 

Sebzeler                              Yağlar                       Baharatlar                         Yeşillik

 

Yeşil biber                        Zeytin Yağı                   Tuz                                   Dereotu

Fasülye                             Ayçiçeği Yağı                Karabiber                        Maydanoz

Kabak                               Tereyağı

 

Sebze yemeği yapmak isteyen bir kişi her malzemeden birer çeşit almak şartıyla kaç farklı yemek hazırlar?

 

A) 10             B) 36                   C) 18                  D) 24

110-  DİYARBAKIR kelimesinin harfleri eş kağıtlara yazılıp bir torbaya atılıyor. Rastgele çekilen kağıttaki harfin “R” olma olasılığı nedir?

 

A)%10   B)%20  C)%30   D)%40

 

 

111-  [(25+19)/4-7].0 işleminin sonucu kaçtır?

 

A) 4  B) 3  C) 2  D) 0

 

 

112-  Sınıfımızdaki öğrencilerin %70i futbol %40ı basketbol oynuyor. 3 kişi hem futbol hem basketbol oynadığına göre sadece futbol oynayan kaç kişidir?

 

A) 15  B) 16  C) 17  D) 18

 

 

113-  24:8+10.8+30=?

 

 A)26   B)110   C)113   D)134

 

 

114-  A ve B birbirinden farklı iki nokta olmak üzere hem A noktasından hem de B noktasından geçen kaç farklı düzlem vardır?

 

 A) 0   B)1   C)2   D) Sonsuz tane

 

 

115-  Bir kutunun içinde 2 mavi, 3 sarı, 1 beyaz top vardır. Kutunun içinden rasgele 1 top çekildiğinde çekilen topun sarı olma olasılığı nedir?

 

A) 1  B)1/3                 C)3/6                         D)2/6

 

116-  A= {2,3,4,5}     B= {1,2,4,5,6}      C= {4,5,a} kümeleri veriliyor. C A ve C B ise                 

     “a” aşağıdakilerden hangisidir?

 

       A) 1                    B) 2                    C) 3                       D) 6

 

117-  Bir sınıftaki öğrencilerden 25’i müzik, 19’u resim çalışmalarına katılıyor. Hem müzik hem de  resim çalışmasına 7 öğrenci katıldığına göre bu sınıfta kaç öğrenci vardır?

 

      A) 44                  B) 35                  C) 36                        D) 37

 

 

118-Annesinin yaşı Özlemin yaşının 3 katından 3 yaş eksiktir. Yaşlarının toplamı 37 olduğuna göre, Özlem kaç yaşındadır ?

           A) 10                     B) 20                    C) 25                    D) 30

 

 

119- Aşağıdakilerden hangisi bir olasılık değeri olamaz?

 

  1. 1                        B)℅120                   C) 0,999        D) 0

 

120- A ve B birer küme olmak üzere s(A/B) =5, s(B/A)=15 ve s(AUB)=34  ise s(B) =?

 

A) 15   B)29   C)20   D) 14

 

 

121-   12+4:2-3.2  işleminin sonucu kaçtır?

 

A)12        B)8            C)10         D)9

 

 

122- Bir sınıfta 35 öğrenciden her biri voleybol veya  basketbol oynamaktadır.5 kişi de her iki sporu yapmaktadır.Yalnız voleybol oynayanlar yalnız basketbol oynayanların iki katı ise ,sınıfta voleybol oynayan kaç öğrenci vardır?

 

A)10         B)15            C)20               D)25

 

 

123-  Ali , Efe , Akın , Ceren ve Ece’nin bulunduğu bir gruptan 1 kız ve 1erkekten oluşan satranç ekibi seçilecektir.

Buna göre , bu seçim kaç farklı şekilde yapılabilir?

 

      A) 5  B) 6  C) 10  D)12

 

 

   124-                  A                                                   Yandaki şemaya göre A\ (BC)  kümesi

                                                                       aşağıdakilerden hangisidir?

 

                                                                             A) 1,3,7              B)

 

                                                                             C) 4,5                  D) 1,3,4,5,7

 

 

 

 

125-  “MATEMATİK” kelimesinin her bir harfi kartondan kesilmiş pulların üzerine yazılarak boş bir torbaya atılmıştır. Esra torbadan rastgele bir pul seçmiştir. Seçilen harfin “E” olma olasılığı nedir?” Sorusu için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

 

  1. Olay : O =“E” harfinin seçilmesi
  2. Örnek uzay : Ö = M,A,T,E,İ,K
  3. Deney : Pulların üzerine yazılmış olan “MATEMATİK” kelimesinin harflerinden birinin seçilmesi
  4. Olayın Çıktıları : {A,A}

 

 

CEVAP ANAHTARI ( 101 / 125 )

101

C

111

D

121

B

102

B

112

D

122

D

103

B

113

C

123

B

104

D

114

D

124

D

105

C

115

C

125

B

106

C

116

B

 

 

107

C

117

D

 

 

108

B

118

A

 

 

109

B

119

B

 

 

110

B

120

B

 

 

 

 

 

………………………………………………………………………………..

 

 

126-  A = { 1 , 3 , 5 } ,B = { 3 , 5 } olduğuna göre aşağıdakilerden

        hangisi yanlıştır ?

          A) A B = { 1 , 3 , 5 }                    B) B \ A =   

          C) A \ B = { 1 }                                D) A B = { 1 , 5 } 

127-    = ? İşleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir ?

          a) 3                      b) 2                      c) 1                      d)0

 

128-   Bir kutuda 2 kırmızı , 4 mavi balon vardır.Kutudan rastgele bir balon alındığında mavi    renkte olmama olasılığı nedir?

 

A) 1/6                     B) 5/6                   C) 2/3                    D) 1/3

CEVAP : C

 

 

129-  Bir sınıfta 32 öğrenciden 22 öğrenci İngilizce , 14 öğrenci Almanca biliyor.Hem İngilizce hem de Almanca bilen kaç öğrenci vardır?

 

A) 7                  B) 4                   C) 5                   D)  10

 

 

130- KARAYEMİŞ kelimesindeki her harf aynı özelliklere sahip kağıt parçalarına yazılarak boş bir torbaya atılıyor.

Bu torbadan rasgele çekilen bir kağıtta ‘A’ harfinin

yazma olasılığı kaçtır?

A) 1/9       B) 1/5       C) 2/9       D) 1/3

 

 

 

131-  A                 B

                                        

Yandaki şemada       

                                         verilen | , || , |||

                                         numaralı

                                         bölgelerden hangisi veya hangileri taranırsa ( A\ B )(B \ A)

kümesi taranmış olur?

 

A) | ve ||      B) | ve |||    C) || ve |||    D) Yalnız ||

 

132.)  Bir sınıftaki öğrencilerin 20’si matematik dersinden , 21’i Fen ve Teknoloji dersinden , 8 öğrenci ise her iki dersten başarılıdır.Bu derslerden başarısız öğrenci olmadığına göre , sadece bir dersten başarılı öğrenci sayısı kaçtır ?

 

A ) 20               B )25               C )26               D )27

 

 

133)   73618  sayısını oluşturan rakamlardan rastgele biri seçildiğinde bu rakamın  2’nin katı olma olasılığı yüzde kaçtır ?

 

A ) 30               B )20               C )40               D )50

 

 

134. {1,2,3,4,5,6} kümesinin elemanları ile üç basamaklı rakamları birbirinden farklı kaç sayı   yazılabilir?

 

A) 18  B) 120  C)       150      D)    216

 

 

 

135. sarı , 4 kırmızı ve 5 siyah özdeş topun bulunduğu bir torbadan rasgele çekilen bir topun siyah gelmeme olasılığı kaçtır?

 

 

A)                           B)            C)                 D)  

 

 

 

 

136. ve s(AUB)=10 ise B kümesinin eleman sayısı en fazla kaçtır.

 

a)8   b)9  c)10  d)11

 

137.) 60 kişilik bir otobüsün yolcularından 18i yalnız Almanca 20 kişi yalnızca Fransızca konuşuyorsa hem almanca hem Fransızca konuşanlar kaç kişidir?

a)15           b)20                     c)22          d)25  

 

138.) A ve B kümeleri birbirinden farklı bir kümedir.

    s(A)=12        S(B)=10       S(AB)=4             S(AUB)= ?  bulunuz.

 

a)26          b)18                           c)20                d)22   

 

139) Bir sınıfta   30 öğrenciden her biri futbol veya Basketbol sporlarından en az birini yapmaktadır. Futbol oynayan 18 öğrenci Basketbol oynayan 16 öğrenci vardır. Sadece futbol oynayan kaç öğrenci vardır.

a) 14              b)4                c)34                d)2

 

140) Bir torbada aynı büyüklükte 5 kırmızı 4 sarı 3 beyaz bilye vardır. Torbadan rastgele bir bilyenin kırmızı bilye olma olayı nedir?

a)   5                   b) 4          c)1              d) 1

     12                     12             3                 4                  

 

141)  25 kişilik bir sınıf bir sınıf başkanı ve başkan yardımcısı kaç değişik şekilde seçilebilir?

   a) 49      b)30      c)500       d) 600

 

142)  Hangi sayının 2 katının 11 fazlası 43 eder?

  a) 10    b)12     c)16   d)22 

 

143)  36 kişilik bir sınıfta erkek öğrenciler kız öğrencilerin 2 katından 6 eksik olduğuna sınıftaki erkek öğrenci sayısını bulunuz.

a)22    b)14    c)20     d) 24

 

 

144)  15+a=25+15 ve (a.7).b=a.(7.10) ise a.b nin değeri aşağıdakilerden hangisidir?

 a. 105                 b. 175                      c. 250             d. 275

 

 

145) Kümesi veriliyor. Aşağıdakilerden hangisi A kümesinin alt kümesidir?

A) {1,a,3,6}             B) {1,a,2,3,b}           C) {1,2,6}          D) {1,a,2,3,4}

 

 

146) Yandaki küme şemasına göre hangisi yanlıştır?

   A)  S N

       B) NS

    C)  S N = {k,3}

  D) S N = {1,2,3,k,p}

 

 

147)  Bir sınıfta 12 kişi sadece futbol 6 kişi sadece basketbol oynamaktadır. 10 kişi diğer spor dallarıyla uğraşmaktadır. Sınıfta 35 kişi olduğuna göre basketbol oynayan kaç kişi vardır?

 

     A) 6  B) 7  C) 13  D) 19

 

148)  Birbirine eş büyüklükteki kağıtlara 1’den 20’ye kadar olan sayılar yazılıp bir torbaya atılıyor. Çekilen bir kağıttan çıkan rakamın asal sayı olmama olasılığı yüzde kaçtır? 

 

A) 40  B) 60  C) 50  D) 30

 

 

149)

Dondurma

Kakao(K)

Vanilya(V)

Çilek(Ç)

NAZ(N)

           +

              +

                +

ECE(E)

 

              +

                +

ALP(A)

 

              +

 


      Yukarıdaki tabloda adı geçen kişilerin sevdikleri dondurma türleri gösterilmiştir. Tablodaki N,E ve A kümelerinin şema ile gösterimi aşağıdakilerden hangisinde doğru gösterilmiştir?

 

A)                             B)                                C)                              D)

        

 
 

150 veriliyor. Buna göre aşağıdakilerden kaç tanesi doğrudur?

 

 

 

  • D ∩ E ∩ F = D

 

A) 2                    B) 3                          # C) 4                             D) 5

 

 

CEVAP ANAHTARI ( 126 / 150 )

126

D

136

C

146

B

127

C

137

C

147

C

128

C

138

B

148

B

129

B

139

A

149

C

130

C

140

A

150

C

131

B

141

D

 

 

132

B

142

C

 

 

133

C

143

A

 

 

134

B

144

C

 

 

135

D

145

B

 

 

 

 

151) Hilesiz bir zar atıldığında 3 veya 3 den büyük sayı gelme olasılığı kaçtır?

 

      A)  5                  B) 2                       C) 1                      D) 5                                                  

            6                       3                            2                           36

 

 

152)     Öğrenci sayısı

       Yukarıdaki grafikte bir sınıfta bulunan öğrencilerin tuttukları takımlara göre dağılımları verilmiştir.Buna göre , bu sınıftan rastgele seçilen bir öğrencinin Fenerbahçeyi tutan kız öğrenci olma olasılığı kaçtır?

 

 

A) 1                       B) 2                             C) 2                          D) 1

     3                            3                                  7                               7

 

153) 1’den 25’e kadar olan doğal sayılar birbirine eşit kağıtlara yazılarak bir kutuya atılmıştır. Rasgele seçilen bir kağıdın 2’nin kuvveti olma olasılığı yüzde olarak kaçtır?

 

A) %16 B) %20 C) %30  D) %12

 

 

154) Bir sınıftaki öğrencilerden; 25 kişi futbol,19 kişi voleybol,7 kişi de hem futbol hem de voleybol oynuyor. Sınıfta bu iki oyundan hiçbirini oynamayan 12 kişi olduğuna göre sınıf mevcudu kaçtır?

 

A) 51 B) 37 C) 63  D) 49

 

155)  A={ 0 ve 15 arasındaki doğal sayılar}

       B={ 3 ve 21 arasındaki doğal sayılar}

 

A ve B kümeleri yukarıdaki gibi tanımlanmaktadır. Buna göre A∩B’ nin  eleman sayısı kaçtır?

a)10  b)11   c) 12  d)13

 

156) E ve F ayrık iki küme olmak üzere ve dır.Buna göre değeri kaçtır?

a) 11               b) 6               c) 10                  d)12

 

157)  3 pantolonu 4 gömleği olan bir kişi bunları takım halinde kaç değişik biçimde giyebilir?

a) 7                 b)12              c) 4                    d)1

158.)  25 öğrencinin bulunduğu bir sınıfta 1 başkan ve 1 başkan yardımcısı kaç değişik şekilde seçilebilir?

a) 280             b) 600           c) 250               d) 500

 

159.)  Satın alınan 15 tane ampulden üç tanesi bozuktur.Rastgele seçilen bir ampulün sağlam olma olasılığı kaçtır?

 

a)                b)              c)                  d)

 

160.)  Bir kümenin alt küme sayısını bulmak isteyen bir öğrenci , kümenin eleman sayısını bir fazla alıyor.

Buna göre alt küme sayısında nasıl bir değişme olur?

 

a-) Yarısı kadar artar

b-) Kendisi kadar artar.

c-) iki katı kadar artar.

d-) Sekiz artar.

 

161)  Aşağıdakilerden hangisinin olasılğı 1’ dir?

 

A) İmkansız  olay

B) Kesin olay

C) Olmayan olay

D) Kolay olay

 

 

162.  Aşağıdakilerden hangisi  küme değildir?

a)  güneşte yaşayan canlılar

b)  uzun boylu insanlar

c)  uçan filler

d)  tam sayılar

 

163.Fenerbahçe Galatasaray maçında Fenerbahçe’nin galip gelmek olasılığı yüzde kaçtır ?

  1. % 100
  2. % 75
  3. % 50
  4. % 0

164.Meltem yandaki çarpma işleminde 2.basamakta hata yapmıştır. Buna göre Meltem’in bulması gereken doğru yanıt kaçtır

  1. 1230
  2. 2604
  3. 372
  4. 2504

. . .

  2 1

x_______

 . . .

. . .

+_______

372

 

165..

Yukarıdaki şemada verilenlere göre aşağıdakilerden kaç tanesi doğrudur?

 

I.) (B∩C)A  II.) 3A  III.)A=

IV.)  V.) s (A)=10

 

A.) 1  B.) 2  C.) 3  D.) 4

 

 

 

166. 3 CD, 4 kitap arasından 1 CD ve 1 kitap kaç farklı şekilde seçilebilir?

 

A.) 1  B.) 6  C.) 7  D.) 12

 

 

167. A={ 1,4}    C={1,2,3,4,5}   ABC  kuralına uymayan B kümesi hangisidir?

 

 

  A) B={1,2,4}       B)  B={1,2,3,5}      C) B={1,3,4,5}       D) B={1,4}

 

 

 168) Bir kasada 9 sağlam 3 çürük limon vardır. Rastgele seçilen bir limonun çürük olma

olasılığı nedir?

 

 A)                    B)               C)                D)

 

 

169)

Evrensel küme E ={ 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

 

 

 

 

 

 

      A = { 1,3,4 }

 

 

 

 

 

 

 

 

      B = { 1,5,7 }     olduğuna göre,   A ∩ B' = ? hangisidir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ) { 3,4,1 }                 B) { 2,3,4 }                    C) { 5,7 }                 D) { 3,4 }

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

170) 

  Rakamları farklı olan 2 basamaklı doğal sayılar kaç tanedir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A) 90

 

B) 81

 

C) 72

 

D) 56

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

171. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi bir küme belirtmez?

 

A)Bazı kuşlar

B)18 ile 26 arasındaki doğal sayılar

C)300’den küçük tek sayılar

D)Alfabemizdeki harfler

 

 

172) 4 gömleği 2 kıravatı olan bir kişi kaç farklı kıyafet oluşturabilir?

 

  A) 2       B)4    C)6    D)8

 

173)  “KERTENKELE” kelimesinin harflerinden oluşan kümenin elemen sayısı aşağıdakilerden hangisidir?

 

a) 4                        b)3                         c)5                                 d)6

 

174) 1’den 20’ye kadar olan sayılar eş özellikteki kağıtlara yazılıyor.Bu sayılardan rastgele çekilen bir kağıdın üzerindeki sayının 5’e kalansız bölünebilme olasılığı nedir?

 

a)       1                   b)   2                     c)   16                            d) 8

          5                         8                           20                                12

 

175) Hilesiz bir zarın yere atılması deneyinde üst yüzüne gelen sayının çift olma olasılığı yüzde kaçtır?

 

  A) %25             B)%50           C)%75                D)%100

 

 

CEVAP ANAHTARI ( 151 / 175 )

151

B

161

B

171

A

152

B

162

B

172

D

153

B

163

C

173

D

154

D

164

B

174

A

155

B

165

C

175

B

156

A

166

D

 

 

157

B

167

B

 

 

158

B

168

C

 

 

159

C

169

 

 

 

160

C

170

 

 

 

 

176)    26-34+2         işleminin sonucu kaçtır?

 

A) 94                 B) 40          C) 16                D) 12

 

177) Ali 10, babası 36 yaşındadır. Kaç yıl sonra yaşları farkının, yaşları toplamına oranı olur?

 

a)10  b)20  c)29  d)30

 

178)   "SANDAL" kelimesini oluşturan harfler kümesi ile "MANDAL" kelimesini oluşturan harfler kümesi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Eşit kümelerdir.

B) Eşit ve denk kümelerdir.

C) Ayrık kümelerdir.

D) Denk ve farklı kümelerdir.

 

179)    “TANTANA" kelimesinin harflerinin oluştur­duğu küme ile "ŞAMATA" kelimesinin harf­lerinin oluşturduğu kümenin birleşim kü­mesinin eleman sayısı kaçtır?

A) 8 B) 7             C) 6                    D) 5

 

180)  ve ise  =? Kümesi aşağıdakilerden hangisidir.

 a)  b)   c)   d)

 

181)  Rakamlarının toplamının 3 katına eşit olan iki basamaklı bir doğal sayının rakamlarının çarpımı kaçtır.

 

a)24   b)21   c)20   d)14

 

182)  Hangi sayının 3 katının yarısının 5 fazlası 14 eder?  İfadesinin denklemi aşağıdakilerden hangisidir.

 

 a)  b)  c)  d)

 

183)  Oranları 3/4 olan iki doğal sayının toplamları 140 ise büyük sayı kaçtır?

 

 a)60  b)70  c)80  d)20

 

184)  A=

            B=   kümeleri veriliyor. Buna göre; A\B kümesi kaç elemanlıdır?

A) 7               B) 8               C) 10             D)9

 

 

185)  Bir torbada mavi,sarı ve yeşil bilyeler vardır.Bu torbadan rasgele bir bilye çekildiğinde mavi olma olasılığı ’ dir. Torbadan 2 yeşil bilye eksiliyor, bu durumda bir bilye çekildiğinde mavi olma olasılığı kaç olur?

 A)            B)              C)             D)

 

186.)  Bir turist kafilesindeki turistlerin 19’u Almanca, 15’ide İngilizce biliyor. Hiçbir dil bilmeyen veya başka dil bilen olmayan bu kafilede 25 turist olduğuna göre yalnız bir dil bilen kaç turist vardır?

  A-) 34             B-)  9              C-) 16               D-) 10

 

187.

 

8-A

8-B

8-C

KIZ

ERKEK

KIZ

ERKEK

KIZ

ERKEK

Anadolu Lisesi

7

6

4

4

1

2

Düz Lise

5

6

6

8

9

10

Meslek Lisesi

1

2

2

1

2

2

 

8. sınıfların yerleştiği liseleri gösteren yukarıdaki tabloya göre şıklardan hangisi yanlıştır?

          A-) Kız ve erkek öğrencilerin genel başarıları aynıdır.

          B-) Şubeler arasında seviye farkı vardır.

          C-) Öğrenciler meslek liselerine gitmek istememektedir.

          D-) Sınıf mevcudu başarıyı olumsuz etkilemiştir.

 

188)  axb=370 ve axc=290 ise ax(b+c) değeri nedir?

 

a)80      b) 660      c) 300     d) 330

 

189.)  Bir takımdaki 5 kişinin boy ortalaması 180 cm'dir. Takımdan boyu 190 cm olan oyuncu çıkıp 170 cm boyundaki oyuncu girerse takımın yeni boy ortalaması nedir?

 

a) 174    b) 176      c) 178      d) 180

 

 

190)                                    

                                    Yandaki şekilde bulunan bütün elemanlar eşit büyüklüktekkağıtlara   

                                      yazılarak içi gözükmeyen bir torbanın içine atılmıştır.

 

                                            Bu torbadan rastgele seçilen bir elemanın A’olma  olasılığı nedir?

 

                                            A.                       B.                  C.                     D.

 

 

191) A={k,o,c,a,e,l,i} ve  B={d,e,r,i,n,c} kümeleri verilsin.Bir elemanı den, bir elemanı ise B-A dan alınarak iki elemanlı bir C  kümesi oluşturulacağına göre kaç değişik şekilde bu küme oluşturulabilir?

 

A.6                              B.8                                C.9                           D.10

 

192)  Aşağıdaki işlemlerde dört işlemin hangi özeliğinin kullanıldığı yanına yazılmıştır.Buna göre hangisi yanlıştır?

 

a-) 38+82=82+38                              toplama işleminin değişme özeliği

b-) 35. (66-27)=(35.66)-(35.27)        çarpma işleminin çıkarma işlemi üzerine dağılma özeliği

c-) (41+93).24=41.24+93.24             toplama işleminin çarpma işlemi üzerine dağılma özeliği

d-) 12.(18.19)=(12.18).19                  çarpma işleminin birleşme özeliği

 

193) Taranmış bölge aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a-) B U C                                                        c-) ( A∩ B) U C

b-) ( A/ B ) U C                                                 d-) ( AU B ) U C

 

194) A= kümesinin eleman sayısı kaçtır?

  1.         3
  2.         4
  3.         5
  4.         6

 

195) Pelin 3 gömlek veya 5 kazağını kaç farklı şekilde giyebilir?

  1.         3
  2.         5
  3.         8
  4.         15

196) Bir olayın olma olasılığı olduğuna göre olmama olasılığı kaçtır?

  1.        
  2.        
  3.        
  4.        

 

197) A ve B iki küme

 s (A\ B)= 4

 s (B\A)=7

= 18  ise  s(B) = ?

 

         

 

198) Tek basamaklı sayma sayılarının üzerlerinde yazılı olduğu topların bulunduğu torbadan bir top çekiliyor. Çekilen topun 3 ün katı olma olasılığı kaçtır?

 

         

 

199) A={m,n,p,r,s,t} B={p,r,u,v,y,z} kümeleri veriliyor.A\B aşağıdakilerden hangisidir.

  1. {m,p,r}   b) {m,n,s}  c) {m,n,s,t}  d) {m,n,s,t,u}

 

200)  Birden 25 kadar (25 dahil) sayılar eş özellikteki kağıtlara yazılarak bir kutuya atılmıştır. Rasgele çekilen bir kağıdın üzerinde çift sayı olma olasılığı nedir.

                  a)   b)    c)  d)

 

CEVAP ANAHTARI ( 176 / 200 )

176

C

186

C

196

B

177

C

187

D

197

D

178

D

188

B

198

C

179

D

189

B

199

C

180

A

190

C

200

C

181

D

191

C

 

 

182

A

192

C

 

 

183

A

193

B

 

 

184

A

194

B

 

 

185

D

195

D

 

 

 

 

 

MATEMATİK_6(201-300)

 

201. A={K,A,L,E,M} kümesine ait bazı alt kümeler aşağıda verilmiştir. Bu kümelerden hangisi A kümesinin alt kümesi  değildir?

 

 A) { K,A,L,E}  B) {M,E,L,E,K}  C) {E,L,M,A}  D)  {L,A}

 

202. Bir tavla zarıyla yapılan deneyde, üst yüze gelen sayının 4’ten büyük sayı gelme olasılığı(ihtimali) nedir?

 

 A) 1/ 6  B) 2/ 6  C) 3/ 6  D) 4/ 6

 

203. Bir olayın olasılığı aşağıdakilerden hangisi olamaz?

 

 A)  0  B)   C) %73 D)

 

204.Leyla, kırtasiyeye gitti. Kırtasiyede 4 çeşit kurşun kalem ve 2 çeşit kırmızı kalem vardı. Leyla alacağı bir kalemi bu kalemler arasından kaç farklı şekilde seçebilir?

 

 A) 6   B) 7  C) 8   D) 2

205.  72:3+5.4–1 işleminin sonucu kaçtır?

A) 24    B) 28 C) 43       D) 115

 

206.  Bir torbada siyah ve pembe renkte bilyeler bulunmaktadır. Çekilen bir bilyenin siyah renkte çıkma olasılığı olduğuna göre, pembe renkte çıkma olasılığı kaçtır?

A)       B)    C)   D)

 

207. (A ∩ B) U (A \ B) kümesi aşağıdakilerden hangisine eşittir?

A.Ø B.A          C.B              D.E

 

208.Bir torbada 3 beyaz 5 siyah 4 mavi özdeş top vardır.Bunlar arasından çekilen topun ;

  1.                             Beyaz olmama olasılıklarını bulunuz.

A.4 /12        B.9/12               C.3/12               D.5/12

 

209. s(A)=5, s( A \B)=2, s(A’)=8 ve s(B’)=6 dır. Buna göre, s(A U B) kaçtır?

A.6                   B.8                          C.9                    D.13

 

210. Bir grup turist seyahate çıkmıştır. Gidecekleri yere ulaşmak için önce karayolunu  sonra demir yolunu kullanmaları gerekmektedir.Bu seyahat için iki farklı tren yolu, 4 farklı karayolu vardır.Turistlerin seyahatlerini kaç farklı yolla gerçekleştirebileceklerini bulunuz.

A.6                   B.2                          C.8                   D.5

 

211.   Bir sınıfta futbol oynayan öğrenci sayısı 17, basketbol oynayan öğrenci sayısı 14 ve her  

    ikisini oynayanların sayısı 4’tür. Sınıftaki her öğrenci oyunlara katıldığına göre sınıf

    mevcudu kaçtır?

 A) 35  B) 31  C) 27  D) 23

 

212. “57369” sayısında 7 rakamını 4 eksiltir, 3 rakamını da 4 arttırırsak sayının değeri nasıl değişir ?

 

A)  3000 artar     B)  3300 azalır

C)  3400 azalır               D)  3600 azalır

 

213. Sanatçılar kümesi S , öğretmenler kümesi Ö, müzisyenler kümesi M olmak üzere bu kümeleri şema ile aşağıdakilerden hangisi ile gösteririz ?

 

A)    M     B) S

     Ö     M    Ö

  S

 

 

 

 

 

C)     S    D)     S

  Ö     M    Ö   S

 

 

 

214. Dumlupınar İlköğretim Okulu’nun 6 – B Sınıfında bulunan öğrencilerden en az bir öğrenci gitar veya bağlama kursuna katılmaktadır.Gitar kursuna katılan öğrencilerin sayısı 25, bağlama kursuna katılan öğrencilerin sayısı 20 dir.Bu sınıfın mevcudu 32 ise sadece gitar kursuna katılan öğrenci sayısı nedir?

 

a ) 12   b ) 13   c ) 14   d ) 15

 

215. “HAYRİYE” kelimesindeki harflerin kümesi A , “HAYRİ” kelimesindeki harflerin kümesi B ise , A – B kümesinin eleman sayısı kaçtır?

 

a ) 4   b ) 3   c ) 2   d ) 1

 

216. Eda’nın 5 etek ve  3 kazağı bulunmaktadır.Bunları Eda kaç farklı şekilde giyebilir?

 

a ) 5   b ) 10   c ) 15   d ) 20  

 

217. Sertap’ ın aynı özellikte 2 sarı , 3 mavi ve 5 yeşil kalemi vardır.Bu kalemleri kalemliğin içine koyduktan sonra rastgele bir kalem seçiyor.Seçilen kalemin beyaz olma olasılığı nedir?

 

a ) 0   b ) 0,20  c ) 0,40  d ) 0,60

 

218.

A             B

   Şekildeki A4 kağıdını köşeleri tam üst üste çakışacak şekilde 4 kez

 katlanıp açılmıştır.Oluşan kat çizgileri hangi tür doğrulara modeldir?

 

 A)paralel     B)kesişen    C)çakışan        D)aykırı      Cevap: A

 

C D

90)                A           Verilen açı aşağıdakilerden hangisiyle gösterilemez?

  ^  ^               ^ ^

 A)AOB       B)BOA       C)O     D)A

      o             B

 

219. Öz alt küme sayısıyla, alt küme sayısının çarpımı 56 olan kümenin elaman sayısı kaçtır?

 

A) 3  B) 4  C) 5  D) 6

 

 

 

221.    a, b  doğal sayılar olmak üzere      ve ise    işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

 

 A)  0       B)  1         C) 3          D)  11

 

 

 222.     KAHRAMANLAR      kelimesini oluşturan harfler eş özellikli kağıtlara yazılıp bir torbaya atılıyor. Yapılan bir çekilişte A harfinin çıkma olasılığı aşağıdakilerden hangisidir?

 

A)  0    B)       C)       D)

223.      K={c,e,g,i}

             M={d,e,f,g,h}

N={a,b,c,d,e} kümeleri veriliyor.

kümesi aşağıdakilerden hangisidir?

 

A){a,b,d,e,g}   B){e,g,i}   C){e,g}   D){c}   

 

 

224.   x,y doğal sayı ve x+y=8 ise x,y’nin alabileceği en küçük ve en büyük                 değerlerin toplamı kaçtır?

 

A)13   B)14   C)15   D)16  

 

225. aşağıdaki olayların hangisi imkansız olaydır ?

 

A-)Bir zar atıldığında 5 rakamının gelmesi.

B-)Bir zar atıldığında 7 rakamının gelmesi.

C-)Bir para atıldığında tura gelmesi.

D-)Bir para atıldığında yazı gelmesi.

 

CEVAP ANAHTARI ( 201 / 225)

201

B

211

C

221

A

202

B

212

D

222

D

203

D

213

B

223

B

204

A

214

A

224

D

205

C

215

C

225

B

206

D

216

C

 

 

207

B

217

A

 

 

208

B

218

D

 

 

209

C

219

A

 

 

210

C

220

A

 

 

 

 

 

226. ”MATEMATİK” kelimesinin harflerinden rastgele biri seçildiğinde seçilen harfin ünlü bir harf olma olasılığı nedir ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

227.Şekildeki taralı kısım aşağıdakilerden hangisinde doğru ifade edilmektedir?

a)                b) 

      c)       d) 

 

228.   s(AUB) =27, s(A∩B) =16 .  s(A) + s(B) =?

 

 a)  11            b)  43          c) 35            d) 27

 

 

229. “k // l” gösterimi aşağıdaki doğru çiftlerinden hangisi için kullanılır?

 

a) k                                         b)  k

 

 

 l l

 

 

 

 

 

 

           c)      k l         d)        k

 

 

       l  

 

 

 

230.         

 p  

                                                      r         

 p ile r doğrularının birbirlerine göre durumları aşağıdaki ifadelerden hangisinde doğru olarak gösterilmiştir?

 

             a)     p // r             b)    p∩r = {A}             c)     p ┴ r d)    pUr = {A}

       

231. A = {Ø, {Ø}} kümesini eleman sayısı kaçtır?

  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 4

 

232. “ADANA” kelimesindeki harflerden rastgele seçilen birinin ünlü olma olasılığı ünsüz olma olasılığının yüzde kaçıdır?

  1. 2/3
  2. 3/2

c.   1/2

d.   2/5

 

233. [(68+40)-(15–5)*3]*0 = ?

  1. 0
  2. 39
  3. 78
  4. 108

 

234. 1’den 10’a kadar numaralanmış sayıların asal sayı gelmesi olasılığı A olsun. Çift sayı gelme olasılığı Bolsun. A∩B kümesinin eleman sayısı kaçtır?

a.    1

b.    2

c.    3

            d.4

 

235) 10–8:2*3+5 işleminin sonucu nedir?

  1. 3
  2. 8
  3. 15
  4. 27

 

236)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A)

B)

C)

D)

 

237) ”BİLGİSAYAR” sözcüğünün harfleri kesilip bir torbaya konulursa bir çekimde sesli harf gelme olasılığı yüzde kaçtır?

 

A-)%20       B-)%30          C-)%40         D-)%50

 

 

 

 

238)  Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
 

  a-)-3 < 0   b-)-8<+2     c-)-7>-6     d-)0<+4

 

239)  Aşağıdakilerden hangisi M = { 1 , 4 , 8 } kümesinin bir alt kümesidir ?

   a) { 1 , 4 , 5 , 8 }                             b) { 4 , 8 , 3 }     

   c) { 4 , 1 }                                       d) { 8 , 2 }

240)  A = { 1,2,3,{4},5,6 }  kümesi için aşağıdakilerden kaç tanesi  doğrudur?

 

  1. 6 A
  2. {3} A
  3. {4} A
  4. s(A) = 6

 

 

A) 1                B) 2               C) 3                 D) 4

 

 

241) a×b = 240  ve  a×c = 196 olduğuna göre, a×(b+c) işleminin sonucu kaçtır?

 

 

A) 330               B)  336               C) 430                 D) 436

 

 

 

242)   4  elemanlı bir kümenin alt küme sayısı kaçtır?

    a)  4        b)  8         c)  16            d)  32

 

243)   31 tane öz alt kümesi olan kümenin eleman sayısı kaçtır?

 

    a)  3       b)  4          C)  5             d)  6

 

244)   kümesinin özaltküme sayısı nedir?

  a) 7            b) 15                       c)31           d) 63

 

 

245)      A ve B birer küme olmak üzere;  s(A\B)=4, s(B\A)=5  ve    ise   s(AUB)   kaçtır?

   a)  3        b)  9         c)  13             d)   15

 

246)   s(A)=3  ve s(B)=4 ise AUB kümesinin alt küme sayısı en az kaç olabilir?

   a) 8        b)  16         c)  32           d)  64

 

 

247) 129 ile 541 doğal sayıları arasındaki sayıları içeren küme kaç elemanlıdır?

 

a)  413            b)  412          c) 411            d)  410

 

 

248)     “m” bir doğal sayıdır. 5 < m < 12 koşulunu gerçekleyen kümenin kaç  tane elemanı vardır ?

a) 3               b) 4                 c) 5         d) 6   

 

 A

249)

   D

 

 

 

 

Yukarıdaki şekle göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

        a) A                    b)   

        c)                     d)  

 

250) “TERTEMİZ” sözcüğündeki harfleri ile oluşturulan kümenin kaç elemanı vardır.?

a) 8               b)7               c) 6                 d) 5

 

CEVAP ANAHTARI ( 226 / 250)

226

A

236

B

246

B

227

C

237

C

247

C

228

B

238

C

248

D

229

A

239

 

249

D

230

B

240

C

250

C

231

C

241

D

 

 

232

B

242

C

 

 

233

 

243

C

 

 

234

A

244

B

 

 

235

A

245

D

 

 

 

251) Bir sınıfta 34 öğrenci vardır. Bu öğrencilerden 20 si futbol, 12 si basketbol, 4 ü hem futbol hem de basketbol oynamaktadır. Bu sınıfta, bu sporları yapmayan kaç kişi vardır?

a)3                b)4              c) 5                d)6

 

 

252)  Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

   a) Sayma sayıları 1’den başlar ve S harfi ile gösterilir.

   b) Doğal sayılar kümesi  N harfi ile gösterilir.

   c) Sayma sayıları kümesi, doğal sayılar kümesinin alt    kümesidir. 

   d)  Boş küme, hiçbir kümenin alt kümesi değildir.

 

253 Bir çıkarma işleminde eksilen 13 arttırılır , çıkan 15 azaltılırsa fark nasıl değişir?

 

 

A) 28 azalır  B) 28 artar  C) 2 azalır  D) 2 artar

 

 

254. Aşağıdaki taralı olarak gösterilen kümelerden hangisi A kümesinde olup kümesinde olmayan elemanların kümesidir?

 

 

A)                B)              C)   D) 

 

A  B A B  A B         A  B

C    C      C        C

 

255) 3 fen ve 4 matematik kitabından 1 kitap kaç farklı şekilde seçilebilir?

 

  A) 3        B)  4         C) 7       D) 9

 

256)  1, 2,4,7,11     ?    sayılı dizilişinde ? yerine  hangi sayı gelmelidir?

 

A) 13      B)  14    C)   15     D) 16

 

257) ifadeleri küçükten büyüğe sıralanırsa ortadaki sayı aşağıdakilerden hangisidir?

 

A) 0  B)(+2)   C)    D) (+5)

 

 

258) işleminin sonucu kaçtır?

 

A) -5  B) -4    C) 4       D) 9

 

 

259)   5, 9, 13, 17, 21,………. Sayı örüntüsünde  50. adımdaki sayı kaçtır?

 

A) 54   B)  101  C) 200       D) 201

 

 

260)  Esen’in matematik dersinden aldığı notlar 91, 64, 76, 87, 95 dir.Notlarının ortalamasının 85 olması için son yazılıdan kaç alması gerekir?

 

A) 97   B)  95     C) 93          D) 91

 

 

261)  Üç sarı ,beş kırmızı ,6 siyah top vardır.Rastgele çekilen topun kırmızı olmama olasılığı nedir?

 

a)3/14 b)5/14 c)6/14 d)9/14

 

 

262) A=(2,4,6)kümesinin alt kümesi değildir?

 

a)boş küme        b) (2)            c)  (2,3)         d) (4, 6)

 

263)   Bir şirketin 8. katında  çalışan bir memur asansöre binip -3 düğmesine basmıştır.Zemin  kat Z  ile  gösterildiğine göre  bu memur  kaç kat aşağıya inmiştir?

 

a) 12        b)  11         c) 10    d) 9

 

264)    x   bir  tam sayı -5< x < 2  olduğuna göre  x  in  yerine yazılabilecek tam sayılar kümesi aşağıdakilerden hangisidir?

 

a)-5,-4 ,-3,-2     b) -4,-3,-2,-1,0     c)  -4,-3,-2,-1     d)  -4,-3,-2,-1,0,1

 

 

265)  a-(-7) =   -13    işleminde  a  yerine aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

 

a) 13   b) 6   c) -20  d) -35

 

266)  Beş doğal sayının aritmetik ortalaması 20 dir.Bunlardan ilk üçü 21,29  ve 14 ise diğer ikisinin aritmetik ortalaması kaçtır?

 

a) 15     b) 16     c)  17      d)   18

 

 

267)  |-23|+9+|-16|-|-5|     İşleminin sonucu kaçtır?

 

A)40   B)41   C)43   D)45

 

268) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

 

  A)-13,-9,-20 sayılarından en büyük olanı -20 dir.

 

   B)-6 ile +3 arasında 8 tane tam sayı vardır.

 

   C)-6,+1,-10 sayılarından en büyük olanı +1 dir.

 

   D)|-2|,+3,|-6| sayılarından en büyük olan |-6| dır.

 

 

 

Öğrencinin Adı

1.Yazılı

2.Yazılı

3.Yazılı

Fatih KURU

5

3

?

269)   

 

 

 

Yukarıda, Fatih KURU nun  matematik sınavı notları verilmiştir.Fatihin matematikten I.Dönem karnesine tam 4 düşmesi için 3.Yazılıdan kaç alması gerekir?

 

A) 5                        B) 4                    C)  3                    D)  2

 

 

270.  11 öğrencinin katıldığı bir yarışmada, öğrencilerin aldıkları puanlar sırası ile;

Aşağıdaki gibidir.

Öğrencinin aldığı puan

7

8

5

4

7

8

5

6

10

9

8

 Bu öğrencilerin aldıkları puanların aritmetik ortalaması kaçtır?

 

   A) 7                        B) 8                    C) 9                    D)  10

 

 

271) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? 

 

A)                         B)                     C)                      D) 

 

272)                 sıralamasında hangi sayılar yer değiştirirse sıralama doğru olur?

 

A)        ile

B)     ile

C)        ile 
D)   ile 

 

 

273)   -7, -3, , 5, 0, , 4 sayılarını küçükten büyüğe doğru sıraladığımızda baştan ve sondan ikinci sayıların toplamını bulunuz.

 

A) -1    B) 0    C) 1   D) 2

 

274)   8 , 12 , 16 , ….  örüntüsünde boşluğa gelecek sayı ve örüntünün 98. terimi  kaçtır?

 

A)  24;392      B)20;396   C)24;396    D)20;392

 

275) A ve B herhangi iki küme olmak üzere, aşağıdakilerden hangileri doğrudur?

 

  I- AB ise, AB=A dır.

 II- AB ise, AB=B dir.

III- (AB)(A)=A dır.

IV- A\B=B\A ise, A=B dir.

 

A) I ve II   B) II ve III 

C) III ve IV  D) I ve IV

 

 

 

 

 

 

 

 

CEVAP ANAHTARI ( 251 / 275)

251

D

261

D

271

D

252

D

262

C

272

D

253

B

263

B

273

C

254

A

264

D

274

B

255

C

265

C

275

D

256

D

266

D

 

 

257

B

267

C

 

 

258

C

268

A

 

 

259

D

269

B

 

 

260

A

270

A

 

 

 

276)  (3x52)+(5x24)+(7x30):(23+60) işleminin sonucu kaçtır?

 

A) 16 B) 18 C) 24 D) 32

 

 

   277) 1 den 18 e kadar numaralandırılmış kartlar bir torbaya konuluyor. Torbadan rastgele çekilen bir kartın numarasının 5 ten büyük tek sayı olması olasılığı nedir?

 

A)         B)   C)        D)

 

 

278) 10 kişilik bir grubun yaş ortalaması 16 dır.Bu gruptan 10 ve 14 yaşlarında iki kişi ayrılırsa kalanların yaş ortalaması kaç olur?

 

A)15            B) 16            C) 17           D) 19

 

279) Olabilecek tüm olasılıklar hangi sayılar arasındadır?

 

A) -1 ile 0 arasında       B) 0 ile 1 arasında   C) -1 ile 1 arasında  D) 0 dan sonsuza kadar

 

280.(-4)+(+15)-(-8) =?

 

 A) -7            B)+15           C)-3          D)+19

 

281  Bir doğal sayının 4 katının 3 eksiği 61 ise, bu doğal sayının yarısı aşağıdakilerden hangisidir?

  a) 8              b) 12            c) 16           d) 24

 

282)  Hangi sayının 6 katının 5 eksiği 19 dur?

 a) 7                 b) 6              c) 5                d) 4

 

 

283)      A = { 2 , 3 , 4 , 6 }  ve  B = { 3 , 5 , 7 } ise,    A \ B kümesinin eleman sayısı kaçtır ?

 

  A) 0                B) 1                    C) 2                  D) 3

 

284 A = { 1 , 3 , 5 } ,B = { 3 , 5 } olduğuna göre aşağıdakilerden  hangisi yanlıştır ?

 

   A) A B = { 1 , 3 , 5 }       B) B \ A =          C) A \ B = { 1 }       D) A B = { 1 , 5 }

 

285 İki basamaklı en küçük negatif tam sayı ile iki basamaklı en küçük pozitif tam sayının toplamı kaçtır?

 

A) -98   B) -89   C) 0   D) 9

 

 

 

286.                         24

                     

                    2            12

                 

           2               2           ?

 

         2                 2            2            3      

 

      Yukarıda verilen çarpan ağacında   ?   yerine hangi sayı gelmelidir?

 

       A)  2               B)  3               C)  4               D) 6

 

 

 

287.Aşağıdaki olaylardan hangisinin olması imkansızdır?

 

  1. Kış aylarında kar yağması
  2. Geceleri gökyüzünde ayın görünmesi
  3. Şelalenin ters yönde akması
  4. Kedilerin dört ayak üstüne düşmesi

 

 

288. işleminin sonucu kaçtır?

 

 

A) -21           B) +17           C)+21            D)+27

 

 

289.Kemal yolda 3 adım ileri 1 adım geri  gidecek şekilde yürümektedir.10’uncu adımında Kemal başladığı yere göre kaç adım ilerdedir?

 

A) 4             B) 5            C) 6           D)7

 

290.  ise, işleminin sonucu kaçtır ?

A ) – 15         B ) – 11    C ) – 9          D ) – 7

 

291. Serap 10 tane aynı büyüklükteki kartı 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 şeklinde numaralandırdı ve bakmadan bir kart çekti. Çekilen kartın 3’ten büyük olma olasılığı yüzde kaçtır?

 

A) %50 B) %70 C) %60 D) %80

 

   

292. 4,7,10,13.. sayı örüntüsüne karşılık gelen cebirsel ifadeyi değişken kullanarak yazınız.

 

A) 3x+1 B) 3x C) 4x+1 D) 4x

   

293.  5 kişinin yaş ortalaması 34’ tür. İçlerinden bir kişinin ayrılmasıyla yaş ortalaması 30 oluyor. Ayrılan kişinin yaşı kaçtır?

 

 a) 34  b) 50  c) 75  d) 40

 

294.  Ayşe kırtasiyeden 2 silgi ve 3 kalem almış ve 3.20 YTL ödemiştir. Bİ r kalem fiyatı 2 silgi fiyatına eşit olduğuna göre bir silgi kaç YKr’ dur?

 

 a) 40  b) 30  c) 50  d) 80

 

          295.

 

 

 

296.

 

 

 

 

Cevap:A

297.   1den 15 ‘e kadar numaralanmış kartlardan çekilen bir kartın asal sayı olma olasılığı nedir?

 

 

 

298.   62 + 72 : 12 . 4 -5 =? İşleminin sonucu nedir?

 

A)    80       B)  81        C)  70        D)  71

 

299.   işleminin sonucunu bulunuz.

 

a) -64             b)  +64            c) -12            d)+12

 

300.  iki doğal sayının toplamı 35 , farkı 5 tir. Bu sayıları bulunuz.

 

a) 5,30             b) 10,25             c)20,15             d)30,5

 

CEVAP ANAHTARI ( 276 / 300)

276

B

286

D

296

A

277

D

287

C

297

B

278

C

288

A

298

B

279

B

289

C

299

D

280

D

290

B

300

C

281

A

291

B

 

 

282

D

292

A

 

 

283

D

293

B

 

 

284

D

294

A

 

 

285

B

295

D

 

 

 

 

MATEMATİK_6(301-408)

 

301. (-15)-(-8)= ?  işleminin sonucunu bulunuz.

 

a) -23             b) -7             c)+23             d)+7

 

302. Hangi sayının 3 fazlasının yarısı 10 eder?    

                                       

 a) 13             b) 10             c)17            d)0

 

 

303. .3 işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

 

  A)6                         B)7                        C)8                      D)9

 

304.) Aşağıdaki eşitliklerden hangisi yanlıştır?

  A) (-2)+(+6)=(-5)+(+9)

  B)=+(-2).(-3)

  C) (-12) : (-4)+4=(+8)-(+1)

  D)=-4-5

 

 

305.   Bir şirketin 8. katında  çalışan bir memur asansöre binip -3 düğmesine basmıştır.Zemin  kat Z  ile  gösterildiğine göre  bu memur  kaç kat aşağıya inmiştir?

 

a) 12        b)  11         c) 10    d) 9

 

306.   x   bir  tam sayı -5< x < 2  olduğuna göre  x  in  yerine yazılabilecek tam sayılar kümesi aşağıdakilerden hangisidir?

 

a)-5,-4 ,-3,-2     b) -4,-3,-2,-1,0     c)  -4,-3,-2,-1     d)  -4,-3,-2,-1,0,1

 

 

307.   a-(-7) =   -13    işleminde  a  yerine aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

 

a) 13   b) 6   c) -20  d) -35

 

308.  Beş doğal sayının aritmetik ortalaması 20 dir.Bunlardan ilk üçü 21,29  ve 14 ise diğer ikisinin aritmetik ortalaması kaçtır?

 

a) 15     b) 16     c)  17      d)   18

 

 

309. A ve B denk kümelerdir. s(A = 250 s(AB) = 150 ise s(B)=?

A) 200     B) 300    C) 350 D400

 

 

310. Aşağıdaki ifadelerden hangisi bir küme belirtmez?

 

 

 

 

 

A-) Okulumuzdaki öğretmenler

 

 

 

 

 

 

B-) Ailemizdeki kişiler

 

 

 

 

 

 

C-) Sevilen çiçekler

 

 

 

 

 

 

 

D-) Sınıfımızdaki gözlüklü öğrenciler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

311.)  7 elemanlı bir kümenin 1 den fazla elemanlı alt kümelerinin sayısı kaçtır?

 

 

 

A-) 16

B-) 32

C-) 64

D-) 120

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

312.  Çarpma işleminin birim elemanı ile yutan elemanının toplamı kaçtır?